Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení a milí rodiče, čtenáři našich pravidelných pátečních dopisů,

měla jsem to štěstí, vytáhla si nejdelší slámku a tudíž se i já s Vámi mohu podělit o své dojmy. První měsíc tohoto školního roku utekl jako voda a školní práce spojená se všemi povinnostmi, ale i radostmi je již v plném proudu. Trošku nestandardní provoz se plynule rozjel, všichni (děti i dospělí) si po prázdninách již přivykli na školní režim.

Není náhodou, že se pomyslná putovní klávesnice dostala pod mé prsty. Jakožto styčná důstojnice po technické stránce bych Vás chtěla požádat, abyste po očku dohlédli na oprášení přihlašovacích údajů do MS Teams. V následujících týdnech budeme v rámci vyučování s dětmi v tomto prostředí pracovat.

Ve středu skončilo přihlašování do logické olympiády. Ze základní školy máme hned 68 žhavých želízek v ohni, držíme palce všem účastníkům.  Soutěžní úlohy pro kategorii A (žáci 3. - 5. tříd ZŠ) mohou děti řešit od včerejška až do středy 7. října. Hodně štěstí!!!

I já Vás nechám nahlédnout do tajů jednotlivých tříd:

Tento týden se prvňáčci seznámili s legendou o sv. Václavovi, dozvěděli se něco o jeho životě a vyrobili "vitráž" na naše okna. Když svítí slunce, krásně nám obarví třídu. Do zásoby jim přibyla další písmena, takže už jsme si přečetli i krátký příběh. V matematice odhalili tajemnou číslici a moc se jim dařilo s ní čarovat. Na tělocvik se poprvé vydali do tělocvičny, kde vyzkoušeli nejrůznější nářadí a pořádně protáhli svá těla.

Den české státnosti si připomněli i naši druháci na úterní ranní oáze. Přečetli si komiksový příběh ze života Sv. Václava. Vyprávěli si o záludné Drahomíře, babičce Ludmile i o proradném Boleslavovi, který ukončil život moudrého panovníka. Sašu překvapilo, kolik toho žáci druhé třídy vědí!

Ve středu si s Bárou přemýšleli nad vlastními pocity. Z čeho máme radost a co nás rozčílí?  Umíme si odpouštět navzájem? A dokážeme odpustit i sami sobě?

Čtvrteční slunečné počasí naše druháky vylákalo ze třídy ven. Oblékli si sportovní oblečení a užili si pohyb na čerstvém vzduchu. Světoběžníci se s chutí pustili do běžeckého závodu po areálu OG. Všichni doběhli do cíle a zvítězili.

A co se právě učí? Trénují abecedu a počítají s dědou Lesoněm a jeho zvířátky. Pomalu opouští Českou republiku a brzy se podívají se za její hranice do sousedních zemí. Myslím, že budou potřebovat pasy. Co na to kocour Eda? Uvidíme.

Ve třetí třídě jsme si v rámci angličtiny i češtiny povídali o mezinárodním dni seniorů. Našim babičkám i dědečkům jsme vytvořili krásná přání. Shodli jsme se, že jsou pro nás prarodiče důležití a hrají v našich životech jedny z hlavních rolí. Popustili jsme uzdu své fantazii a tak vznikla opravdu zajímavá dílka! Doufáme, že našimi přáními uděláme radost. Babičky, dědečci, máme Vás moc rádi. ;-)

Patron naší země sv. Václav byl tématem v českém i anglickém jazyce i u čtvrťáků. Protože je patronem vinařů a sládků, vyrobili si hrozny vína, které nejen tiskali, ale také ochutnávali. Po učení, někdy až mučení, kdy čtvrťákům dávají zabrat v matematice rovnice, obsahy, násobky a v českém jazyce předpony, kořeny, diktáty, byli hodně venku. Čtenářská dílna, keramická dílna a skoro všechny přestávky trávili venku, aby nabrali energii.

Ve čtvrtek páťáci zahájili dvoudenní adaptační kurz a vydali se na cyklovýlet do Voděradských bučin. Po zdolání lesních, šotolinových, štěrkopískových a asfaltových tratí skončili v jevanské restauraci Na Statku, kde se občerstvili a pokračovali dále do OG. Celkem najeli 34,95 km a spálili 4500 kilokalorií. Sportu zdar, cyklistice zvláště!

Milí rodiče, zákonní zástupci i děti, přeji nám všem krásné dny plné radosti, poznání, vzájemnosti a hlavně zdraví!

Za celý tým základní školy