Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče, příznivci naší školy,

doufám, že jste všichni v pořádku a zdraví. 

Na tuto středu připadl den svatého Patrika, národní den mé rodné země, Irska, a den, kdy se na oslavu tohoto dne rozzářily památky po celém světě, včetně pražské Petřínské věže.

Lidé si Irsko často spojují se štěstím. Existuje dokonce fráze " the luck o’ the Irish”, která je spojená s Irskem, i když v Irsku ji uslyšíte jen zřídka. Pokud jste zažili naše počasí, víte proč!

Možná máme pocit, že v tuto chvíli nejsme nejšťastnější, možná cítíme nejistotu, chybí nám naši blízcí a kontakt s nimi, i pro děti je jistě doba strávená učením se z domova již dlouhá… Ale možná je to nejlepší doba k tomu, abychom si uvědomili, že šťastnými nás mohou dělat i drobnosti, které jindy vnímáme jako samozřejmost. Minulý měsíc jsem oslavil své sedmé výročí zde v Open Gate. Konec roku 2020 byl mým desátým výročím života v České republice a obě tyto zkušenosti mě těší. My všichni „oupngejťáci“ si uvědomujeme, jaké štěstí je mít úžasné, všestranné a pilné studenty, kteří tvoří naši školu – Vaše děti. Věřím, že je důležité najít v našich životech štěstí a vnímat i to malé, které máme. A protože nikdy nejsme příliš staří na trochu domácích úkolů, mám domácí úkol pro všechny -  rodiče, studenty a zaměstnance základní školy. Přivítejte jaro a společně se těšte na lepší počasí i na lepší časy.

A když už mluvíme o jaru, rád bych vám představil tradiční akci:

Jarní úklidová výzva 2021

Příští týden začíná jaro a s ním i každoroční jarní úklidová výzva! Každý rok posílá anglické oddělení do každé třídy seznam domácích úkolů. A nejen tak ledajakých! Pro děti je to skvělá příležitost, aby se naučily cenné dovednosti, byly hrdé na svůj domov a nabídly rodičům pomocnou ruku! Pro rodiče je to zase příležitost zálibně se dívat na své potomky, jak se mají k dílu – a třeba si k tomu dali šálek dobré kávy.

V pondělí 22. března zašlou učitelé angličtiny rodičům seznamy úkolů (s pokyny). Ujistěte se prosím, že děti rozumí pokynům a že k výzvě přistupují s heslem - bezpečnost je na prvním místě. Tento projekt není povinný, ale věříme, že dává našim studentům příležitost osvojit si důležité životní dovednosti. A také doufáme, že Vy, rodiče, oceníte během této doby další pomocné ruce!

Pojďme se podívat, co se dělo v našich třídách:

Třída 1

I tento týden zvládli prvňáci online výuku naprosto s přehledem. Pustili se do psaní malých písmen a jde jim to senzačně. Seznámili se s různými druhy hodin a úspěšně zápasí s rozpoznáváním času na těch ručičkových. V matematice objevili nové prostředí- Sousedy a i v něm se cítí jak ryby ve vodě. (TČ)

This was another fun and busy week for Class 1! This week we reviewed all that we have learned in our new Incredible English book so far. We reviewed our colours, numbers, family members and food with a space ship race. We wore green to celebrate St Patrick’s Day on Wednesday and we are now experts on what words are in the “un” word family. We even learned when to use double z (like in the word pizza). Class 1 worked very hard this week and got many high fives along the way. (CJ)

Třída 2

Světoběžníci se pustili do práce po jarních prázdninách s chutí a energií. V pondělí se potkali před monitory s knihou, kterou právě čtou. Porovnávali hlavního hrdinu a sebe. V úterý se potrápili slovními úlohami a procvičili si pravopis. Ve středu vypukla pravá irská oslava! Zelený Den sv. Patrika jim představila naše expertka na Irsko – Sašenka. Provedla je tradicemi a nezapomněli navštívit ani vesničku leprichaunů. Ve čtvrtek si druháci oprášili IT dovednosti a procvičovali učivo prostřednictví aplikací Toglic a Classkick. V pátek jsme se pustili do dalšího ročníku s matematickým klokanem. Těšíme se na jaro. Saša, Sašenka a druháci????.

Class 2 had a fun filled week celebrating St Patrick’s Day. We read the Night before St Patrick’s Day and created our own leprechaun traps to see if we could capture a naughty leprechaun (check out the English Channel in MS Teams to see them). We reviewed our vowel team “ai” and completed a lot of work in our Incredible English book. We closed out the week by playing an Among Us spelling game to help us review all the spelling words we have learned so far. It was an action-packed week for Class 2 and they did an amazing job! (CJ)

Třeťáci vítají jaro, Patricka, Dusíka s Kyslíkovou i klokana

Po jarních prázdninách jsme opět usedli před své monitory a začala celotýdenní show! Hned v pondělí jsme si rozšifrovali dětské tváře celého pedagogického týmu, v úterý jsme si na skok zaletěli do Aruby mezi plameňáky, leguány a motýly. Ve středu jsme putovali za duhou a společně se Sašenkou jsme si povídali o svátku svatého Patrika a jeho oslavách. Čtvrtek byl jako vždy ve znamení člověka a jeho světa – povídali jsme si o ptácích a to byste nevěřili, jaké zajímavosti z ptačí říše naši badatelé zjistili. Například taková sýkorka koňadra je docela nebezpečný tvor. Pokud byste chtěli vědět více, zeptejte se třeťáků. Hokusy pokusy s docentem Dusíkem a doktorkou Kyslíkovou byly opět příjemným zakončením čtvrteční výuky. No a v pátek? To jsme si zaskákali společně s klokanem ve světě čísel. ????

Těšíme se na další týden a výzvy, které přijdou!

Marie, Andrejka, Martin a jejich badatelstvo.

Class 3 started off the week looking at some of the most common symbols associated to St. Patrick’s Day and what they mean. We all tried very best to keep our eyes open in hopes of catching a leprechaun so he would take us to his pot of gold. We also started Unit 6 in Incredible English learning about all the places you can find in a town. Finally, class 3 finished the week talking about the luck of the Irish. We discussed all the things considered lucky and unlucky. Are you superstitious? (JD)

In class 3 this week, we went green on Wednesday to celebrate St. Patrick’s Day and we learnt about Ireland. It rains a lot, the Irish play some crazy sports and they know how to dance! We also started preparing an article about learning during lockdown, but more about that will be revealed soon! (LR)

Třída 4

Čtvrťáci se po prázdninách pozvolna dostali do tempa online výuky. Procvičili geometrická tělesa a vyzkoušeli si je vytvořit pomocí špejlí a modelíny. Nezapomínají ani na hudební výchovu a naučili se noty a pomocí kelímku zkusili skvělou rytmizaci. V závěru týdne oslavili Světový den divadel pro děti a mládež a vydali se do online divadla na představení Malý princ. (TK)

This week class 4 started off the week learning about the legend of the Blarney stone. Would you kiss the stone from a dizzying height for the gift of gab? We continued our work on news articles by writing a silly short St. Patrick’s Day article and reading it in class on Thursday. Our focus remains the past simple in Incredible English, and we also did work in phonics and PET preparation. (JD)

Co nového u páťáků?

Páťáci přišli po jarních prázdninách odpočatí a plní sil a s chutí se pustili do další práce. ???? V hodinách českého jazyka se vrhli na zájmena a čtení s porozuměním a kromě toho se věnovali také měsíčnímu úkolu, ve kterém porovnávali film a knihu. Bylo zajímavé sledovat, koho více oslovil film a kdo preferoval knižní předlohu. V matematice jsme řešili slovní úlohy, písemné dělení trojciferným dělitelem a v pátek k nám do třídy přiskákal matematický klokan. Děti si také připomněly středeční Den sv. Patricka a také Světový den vrabců a pokusily se vystihnout malbou tohoto známého opeřence. (SČ)

It was a busy week in class 5 as we did practice tests for the PET. However, we did find some time to chill out on Thursday in our music lesson. Some of them did country music with Eric and the others, disco music with me. And of course for the week that is in it, we learnt something St. Patrick and Ireland! (LR)

P.S. Věděli jste, že v Chicagu každoročně barví v den sv. Patricka tamější řeku nazeleno?