Pravidelný páteční pozdrav ze ZŠ

Testování a poslední sněhulák v OG

Trocha černého humoru ještě nikoho nezabila, tedy jeden vtip s aktuální tématikou: „Maminko, já mám strach z testu.“ „Neboj, vždyť ses učil…“ 

Asi nebudu daleko od pravdy, když si tipnu, že mírné obavy zazněly před dlouho očekávaným pondělním návratem do školy od většiny dětí. Testování bylo samozřejmě jednou z hlavních událostí tohoto týdne a pro všechny to bylo něco nového, ale díky výborné koordinaci, přesným instrukcím a šikovnosti dětí se podařilo zajistit, že šlo všechno jako na drátkách. Budeme doufat, že od této chvíle se obavy z testů rozplynuly a vše bude už jen negativní.

Od příštího týdne ve škole opět přivítáme také naše prvňáky, kteří jistě testování zvládnou stejně bravurně jako jejich starší spolužáci a kdyby potřebovali podporu maminek či tatínků – dveře školy jsou OPEN, dokořán.

Aprílové počasí si s námi stále zahrává a my netrpělivě čekáme na přívětivější tvář jara, aby děti už konečně mohly odložit teplé oblečení a naplno si užívat areálu, který zůstával po dlouhou dobu nevyužitý a jen vítr zde proháněl chuchvalce trávy jako kdesi na mexické poušti. Jsme moc rádi (to prosím dětem neříkejte;-)), že se z prolézaček a dětského hřiště opět ozývá hlasitý dětský křik a smích, který snad už konečně definitivně probudí jaro k životu. Na zahradě OG byl tedy (doufejme) zřejmě spatřen poslední letošní sněhulák.

Kromě návratu dětí také probíhal zápis budoucích prvňáků, které přivítáme v příštím školním roce. Těší se na ně jak učitelé, tak také hlavně letošní čtvrťáci, kteří jim budou v příštím roce patrony a průvodci. Zápis do první třídy je rozhodně velká věc! My a naši žáci s napětím očekáváme, kteří předškoláci zaplní šatní skříňky a chodby svým smíchem, energií a nadšením pro učení a stanou se nedílnou součástí NAŠÍ školy.

A co se tento týden odehrálo v jednotlivých třídách?

1.třída

Prvňáci se vydali za Rumcajsem, Mankou a Cipískem do lesa Řáholce. Nenechali se zastrašit loupežnickými slovními úlohami ani loupežnickým čtením. Také zjistili, které stromy kvetou na jaře a kdo je opyluje. I když jsme si to všichni moc užili, stejně už se nemůžeme dočkat, až se příští týden uvidíme ve škole! (TČ)

These first-year students were the privileged few at Open Gate Primary School who got to learn from the comfort of their bedrooms this week. To add to their excitement, they had their first experience learning English with Mr. E (Eric). After short introductions on Monday they got down to work quickly, working through some Incredible English pages on Monday and Tuesday. Then they moved into some Phonics fun and reading with the Short I and E sounds on Wednesday. Thursday saw them work on some Speaking while reviewing colors and shapes, all the while creating a wonderful fox out of drawn shapes. They capped off the week on Friday preparing for a new unit of Incredible English covering Parts of the Body. They will be back in the school building next week showing their knowledge off to Clara in their old, familiar classroom. (ED)

2.třída

Jak bylo u druháků?

Všichni pozitivně naladění, (neboť jsme negativní a hlavně jsme zpět ve škole). A protože v českém jazyce probíráme podstatná jména a slovesa, řekneme vám, jak se máme, po našem. Podstatná jména – radost, smích, kamarádi, fotbal, hry, povídání, štěstí. Slovesa – běhat, hrát si, tancovat, smát se, užívat si, být spolu…. Tak si držme palce, ať nám to vydrží!

Saša a Sašenka

What can we say other than we had an amazing week all together again! Class 2 did an amazing job working as a team. We talked all about what roles we can have in a team and put theory to practice during our phonics lesson. We worked in groups and taught one another our vowel teams and how they make a long vowel sound (usually at the end of words). We flexed our creative muscles and painted some beautiful still lifes of tulips Finally, we got back into the spelling grove with some familiar spelling activities. All in all we had an awesome week. Even though we will see one another virtually next week, the memories of this week will surely keep us all excited to be together again very soon. (CJ)

3.třída

Badatelé se přesunuli od svých monitorů do školních lavic a každý den si naplno užívají. Je jich doslova plná třída a radost z toho, že jsme opět spolu, je všudypřítomná. Nadále se seznamujeme s rozličnými tvary vyjmenovaných slov, provádíme písemné matematické operace a učíme se používat kružítko. Byli jsme navštívit školní knihovnu a vybrali si spousty knih, abychom se ani doma nenudili. Ve čtvrtek jsme si opět povídali o savcích a konečně se seznámili s pokusy, byť na seznámení s docentem Dusíkem a doktorkou Kyslíkovou naživo nakonec nedošlo. Martin je však vědecky založen a tak je dokázal zasuplovat. Týden utekl jako nic a než všechny zážitky vstřebáme, bude tu týden nový. Rouška – nerouška, jsme moc rádi, že jsme zpět a doufáme, že nám to takto vydrží až do konce školního roku.

Badatelé, Andrejka, Martin a Marie.

This week Jerry had the pleasure of finally meeting Class 3 in person. We started the week by playing some speaking games to help get to know each other a little bit more. On Wednesday, we looked at some pictures of popular fables from around the world, put the pictures in the correct order, and retold the fables in our own words.  We also started Unit 7 in Incredible English focusing on sports and timetables. We discussed weird sports from all around the world and invented our own new sports, which we had to explain and demonstrate in class. (JD)

It was fantastic to see class 3 again and we had a lot of fun this week. We did our usual phonics quiz and it was great to be together for it again. We also continued to work on our articles for the upcoming newsletter.(LR)

4.třída

Čtvrtá třída negativní, v mysli pozitivní (a to doslova). Velké nadšení se odehrávalo, když se parta čtvrťáků znovu shledala. Celý týden nevěděla Terezka koho dřív vyvolávat, všichni totiž byli neskutečně aktivní a motivovaní! Týdnem nás provedl Karel IV., kterým se ještě necháme inspirovat. Přáním celé třidy je vyjet do Prahy a prozkoumat místa, kde tento vladař zanechal stopy. (TK)

Class 4 had an intensive but fun English week. Our week began with a snowball fight in the classroom. Later, we studied polite and impolite speech and how to conduct an interview in preparation for our interview with our new school principal for next week. We started Unit 7 in Incredible English with a focus on being on a farm. We read a fun book in class written and illustrated by Marty Kelley. We also did work in phonics and world around us. (JD)

5.třída

Páťáci začali pozvolna a pondělní ranní oázu strávili na elipse v zrcadlovém sálu, kde pracovali s emočními kartičkami. Povídali si, jak se těšili na návrat do školy a jak je těžké přepnout po delší době na klasický školní režim. V průběhu týdne se věnovali projektu Dopravní výchova, při kterém se dozvěděli, jak se má správně chovat cyklista a chodec – tradiční akce páťáků je cyklovýlet, takže nabyté znalosti zúročíme! V českém jazyce páťáci skloňovali číslovky „dva“,“ oba“ a v matematice řešili úlohy pomocí Vennových diagramů. (SČ)

It was great to welcome class 5 back this week. Aside from our usual work, including some good preparation for the PET, we had a lot of fun. We did a table quiz, a great way of learning and practicing general knowledge. We also did a workshop on the possibilities of the music production program, GarageBand to prepare for Thursday when we started to compose and produce our own tunes! A class of rock stars in the making! (LR)

Za celý tým ZŠ,