Ani koronavirus nás nezastaví!

V březnu minulého roku jsme my, tehdy ještě sextáni, kteří mají španělštinu, měli absolvovat výměnný pobyt ve španělském městě Alicante s partnerskou školou Ángel de la Guarda. Po zhoršení epidemiologické situace a zavedení nouzových opatření nebyla však výměna ani z jedné strany možná. Všem nám to bylo líto, ale rozhodli jsme se na to dívat z té lepší stránky, a v kontaktu se Španěly dále přetrvávat.

Situace ve Španělsku a u nás v Česku se v lecčems lišila a liší, a právě závažnost situace v Alicante bylo to, co inspirovalo naše španělské spolužáky ke zorganizování velmi kreativního CAS projektu. Jeho cílem je vytvoření ankety pro školy v Alicante, týkající se dodržování opatření v souvislosti s koronavirem, a následná analýza dat za účelem zvýšení povědomí o nemoci v populaci a snížení nákazy. Shrnutí svých výsledků plánují španělští studenti nabídnout i místním novinám.

Studenti z Alicante nám popsali svůj projekt ve sdíleném videu, které jsme shlédli v hodině španělštiny přes MSTeams. Následně jsme začali přemýšlet, jak bychom k projektu mohli přispět i my. Jedná se o dobrou příležitost nejen ke zlepšení jazyka, ale také k šíření povědomí o působení koronaviru ve světě kolem nás.

Momentálně se nacházíme se v první fázi projektu – brainstormujeme a následující týden budeme formou videa posílat odpovědi našim spolužákům do Alicante. Sama za sebe mohu říci, že jsem opravdu motivovaná být součástí naší česko-španělské spolupráce a využít aktuální situace na maximum i přes to, že zdaleka není ideální. Moc se těším, až budeme v projektu o pár kroků dál – a rozhodně vás nezapomeneme informovat!

Za španělštinářskou část septimy.