BIX - Expedice Liška

Druhá letošní expedice v rámci Biologie v praxi byla situována do oblasti NP Šumava.

Po příjezdu a ubytování byli studenti poučeni o houbových jedech a o první pomoci při otravě houbami. Druhý den jsme se s elánem a patřičnou výstrojí i výzbrojí vydali na sběr hub. Lesy byly plné plodnic a my jsme se ocitli v mykologickém království. Počasí nám navíc velmi přálo, a tak jsme pilně sbírali, určovali a učili se. Každý večer nastaly nejdůležitější části expedice – praktická poznávačka exemplářů a konzumace námi nalezených hub, zpracovaných do různých podob, v nabídce nechyběly řízky, zapečené houby s vajíčky, polévka atd.

Zejména neuvěřitelná úroda lišky obecné a lišky nálevkovité nás místy nutila utíkat z lesa s pomyslnými klapkami na očích, protože kdybychom se měli pokusit odnést všechny plodnice, řada z nás by vysílením ulehla na nejbližší mýtině a pravděpodobně v lese zemřela. Za celý pobyt na Šumavě jsme našli a určili 106 druhů hub, nejvíce v historii BIXu!

Klobouk dolů před všemi studenty, kteří absolvovali bohatý 6denní program plný her a poznávacích kvízů. Velké poděkování zaslouží kompletní pedagogický dozor za obětavost, s níž pomáhal připravovat program – hry, testy i vše ostatní. Velmi děkujeme také naší ubytovatelce Ing. arch. Heleně Sudkové, která nám splnila vše, co nám na očích viděla, a někdy ještě mnohem více, a majiteli penzionu Černý Vlk za perfektní jídelní servis. Díky zdejšímu kuchařskému týmu jsme mohli svoji energii o to více vkládat do učení a sběru plodnic. A i kdybychom nic nenašli, tak večeře u Vlka vždy stojí za to.  

Veškeré houbové experimenty jsme ve zdraví přežili a doufám, že si studenti ve své paměti odnesli nejen spoustu nových jedovatých druhů hub, ale také mnoho jedlých hub, které se snad již nebudou bát sbírat, přestože je jejich rodiče neznají…