​Bylo jich pět aneb Oblíbené výměny pokračují

Jak už bývá dobrým podzimním zvykem, i letos zavítala do Open Gate návštěva z Bretaně. V pátek 7.10 2016 přiletěli Nolwenn, Emma, Englantine, Camille a Malo, kteří se na následující dva týdny stali součástí sexty.

Neztráceli jsme čas a již první den po příjezdu jsme se vydali na seznamovací výlet do Prahy. Během dne jsme se prošli Starým Městem. Seznámili jsme tak Bretonce se srdcem naší republiky.

V pondělí si studenti zvolili hodiny a volnočasové aktivity, které s námi v následujících dvou týdnech navštěvovali. Mezi favority patřil dějepis, biologie a výtvarná výchova. Z odpoledních aktivit si čtyři děvčata a jeden chlapec vybrali zejména jógu, fotokroužek a zahradničení. V podvečer měli Francouzi možnost připravit české speciality - bramboráky a štrúdl. Večer jsme uspořádali soirée, během něhož si naši korespondenti snědli odpolední výtvory a ochutnali tradiční české sladkosti.

Ve středu jsme se znovu vydali do Prahy, tentokrát za doprovodu paní Perekopské. První zastávkou bylo Muzeum komunismu, kde jsme se dozvěděli něco málo o historii našeho národa. Po návštěvě muzea jsme se prošli po Karlově mostě, navštívili Malou Stranu a Lennonovu zeď. Večer jsme společně zhlédli film Pelíšky, který jim zábavnou formou osvětlil události roku 1968.

Zbytek týdne Francouzi trávili v Open Gate a jeho okolí. Víkend trávil každý z Francouzů se svým korespondentem. Každý z nás si připravil originální a zajímavý program, který je vtáhl do našich životů a seznámil je s českou kulturou. Francouzi víkend strávili na jarmarku, na zámku či v galerii, a to ve středních, severních, východních nebo jižních Čechách.

V pondělí večer jsme zašli na bowling v nedalekém Vojkově. Týmy Čechů a Francouzů změřily své síly v souboji na život a na smrt. Vítězem se po napínavé hře stali Češi.

Následující dny s námi Nolwenn, Emma, Englantine, Camille a Malo docházeli do hodin a trávili s námi volný čas. Jejich přítomnost ocenili i mladší studenti francouzštiny, protože ve společných hodinách konverzovali s rodilými mluvčími.

Poslední večer své návštěvy měli naši francouzští přátelé další kulturní zážitek, poněvadž jsme se dívali na oscarový film Kolja.

V pátek v 11 hodin jsme si vyměnili poslední bisous bisous a s našimi korespondenty jsme se na nějakou dobu rozloučili. Uvidíme se opět v květnu příštího roku, kdy i my zavítáme do Bretaně.

Adéla, Tea, Natalie, Tereza, Václav