​Cena vévody z Edinburghu – expedice

Stejně jako v uplynulých letech přináší i letošní jaro do OPEN GATE zvýšenou porci outdoorových akcí. Jednou z nich – typicky spjatou s naší školou – je i expediční část ceny DofE. Letos to v praxi znamená, že se v průběhu dubna, května a června vydá na samostatně naplánovanou, zorganizovanou a uskutečněnou víkendovou cestu 9 zpravidla pěti - šestičlenných studentských týmů z kvinty a sexty. Vzhledem k tomu, že pravidla ceny vyžadují cvičnou i kvalifikační expedici, znamená to, že studenty OG budete moci potkat v našich krásných lesích a na blízkých zelených stráních hned osmnáctkrát. Kdybyste je skutečně náhodou viděli, nebuďte překvapení, že s nimi nebude žádný dospělý, nejpřínosnější částí celé aktivity je právě schopnost studentů být samostatní, nezávislí na okolí a spoléhat se jen na kooperaci všech v týmu. Samozřejmě to neznamená, že by tam naši učitelé či vychovatelé se studenty nebyli, každé skupině jsou přiděleni hned dva. Pedagogové se se svými studenty setkají na domluvených místech. Pochopitelně se s nimi střetnou také večer a ověří, zda si pro přespání v přírodě vybrali vhodnou lokalitu. Nicméně poté se opět přesunou alespoň o kousek dále a studenty tedy nechají napospas lesním hejkalům a rusalkám.

Vzhledem k velkému počtu přihlášených budou letošní expedice probíhat od začátku května o každém víkendu. Letos máme přihlášený rekordní počet účastníků – padesát dva, o ně se samozřejmě také musí starat prozatím nejvyšší počet vychovatelů a učitelů – dohromady dvanáct.

Je jasné, že než studenty necháme naplánovat a uskutečnit jejich expedice, musí projít důkladným tréninkem, jehož jádro se uskuteční už tento čtvrtek. Studenti kvinty se tak budou v praxi seznamovat se základy tábornictví, práce s mapou a orientací v terénu. Dále se dozví, jak celou expedici naplánovat, jak se na ni dostatečně vybavit i jak si potřebné vybavení vybrat. V další části se budou bavit o chování v přírodě, v krizových situacích a osvěží si znovu základy první pomoci. Projdou zkrátka veškerým výcvikem tak, aby si expedici skutečně užili, ne pouze přežili, a společně si v souladu s DofE motem nakonec řekli: Má to cenu!

Luděk Michalik