​Cena Vévody z Edinburghu je u nás stále populárnější

Prodlužující se dny a stoupající venkovní teploty studenty přímo vyzývají k opouštění školních lavic a přesunu do přírody. Tento přirozený jev v naší škole využíváme pro plnění jedné ze čtyř částí programu Duke of Edinburg Award (DofE) – části expediční.

Letos máme ve škole prozatím rekordní počet zájemců, kteří se do programu hlásí: téměř padesátka studentů a studentek vyššího gymnázia! Z toho vyplývá i plánování neobvykle vysokého počtu expedic. Toto jaro tedy proběhlo (nebo proběhne) 6 expedic bronzových, 2 stříbrné a 2 zlaté.

Pod pojmem expedice si představte dobře naplánovaný vícedenní výlet skupinky studentů, během kterého jsou studenti odkázáni pouze sami na sebe. Musí být samostatní, co se týká plánování trasy, hledání místa k přenocování, zajištění dostatku jídla a pití i veškerého vybavení, navíc studenti musí plnit stanovený účel expedice. Samozřejmě se v jejich okolí pohybují i učitelé, nicméně ti studenty pouze jednou až dvakrát za den zkontrolují, jinak do expedic nezasahují. Díky takovémuto pojetí se studenti naučí celou řadu schopností a dovedností, které pro ně budou důležité i v dalším životě. Navíc (a to spíše mimochodem) poznají i zajímavé lokality v Čechách i v zahraničí. Letos se tak vypraví na Kokořínsko, Karlovarsko, česko – polské beskydské pomezí nebo do ztraceného kraje na hranicích Slovenska, Polska a Ukrajiny. Je jasné, že zorganizovat takové množství akcí (nemluvě o faktu, že každé ostré expedici ještě musí předcházet také jedna cvičná) není nic jednoduchého, nicméně i letos vše prozatím proběhlo bez jakýchkoliv komplikací.

Samozřejmě to vše by nebylo myslitelné ani uskutečnitelné bez zapojení celé řady učitelů a vychovatelů (v letošním roce jich s expedicemi pomáhalo dohromady osm) a já bych jim rád za všechnu jejich práci veřejně poděkoval:

Petro, Kristýno, Honzo, Pavle, Troyi, Michale a Tomáši, děkuji. A věřte, má to cenu!

Luděk Michalik