Čtrnáctým vítězem FLOGu jsou Kumíčci

Nejzásadnější zpráva po posledním hracím dni čtrnácté sezóny školní florbalové ligy zní: 1. Kumíčci, 2. Správa a údržba silnic Středočeského kraje, 3. AlCuPHO.

Jak k tomu všem došlo?  

V zápase o třetí flek se pokusili jelimani překvapit apaluchy. Cestou z filmového festivalu ale zapomněli, čím že to chtěli překvapit. Jejich hra postrádala jiskru, systém i nápad, v koncovce byli naprosto, ale naprosto sterilní. Klauzovi chlapci postrádali Hladíka a střídat mohl jen Kárník za zmíněného kapitána, a tak ti diváci, kteří chtěli dokoukat Zelenou míli a přišli až na druhou půlku, o nic moc nepřišli; jen o jeden gól, který vsítil Hošťálek.

To druhá půlka už byla zajímavější. Fanfaróni čekali na brejky a provedení koncovky hned zkraje druhé části hry vyšlo na Laie. Své dvě tutovky ale totálně zazdil. Jak se to má dělat ukázal mladý Kantor, který lehkou střelou překonal Chovancovou podruhé. Poučen z předchozích nezdarů a inspirován Kantorem se nakonec prosadil i Lai. Definitivně pak smazal nálepku dřeváka ke konci zápasu, když se po přesné přihrávce Hošťálka prosadil ostrou ranou. Až za rozhodnutého stavu se jako správný kapitán prosadil Červený, ale definitivu dal výsledku nejlepší hráč zápasu Hošťálek, který si v samostatné akci vychutnal celou obranu soupeře. Bronz brali po zásluze fanfaróni.

AlCuPHO – Jelita 5:1 (1:0)

Branky: Hošťálek 2, Lai 2, Kantor – Červený; střely 11 – 12; vyloučení 1 – 1; bez využití; hvězdy 1. Hošťálek, 2. Lai, 3. Kantor

Finále se hrálo před velmi slušně zaplněnými tribunami, za hlasité podpory diváků. A bylo na co se dívat. Bylo vidět, že hráči si věří, nezbavují se zbytečně míčku a dokážou si přihrát. První minutu mačkali silničáři svého soupeře v obraně, pak ale utekl Kubíček, a i když svůj oblíbený blafák nedotáhl, míček se přeci jen dokutálel za brankovou čáru. I v následujících minutách měli míček na holích spíše metaři, ale maják obranné hry fialek Michalik zblokoval a vyškrábl spoustu míčků. Favoriti hráli na brejky, Kubíčka ale dokázali soupeřovi obránci vytlačovat z ideálních střeleckých pozic. Kumíčci se podruhé prosadili z Hladíkovy dorážky, když předtím nedokázala obrana metařů vyhodit poměrně jednoduchý míček z nebezpečné zóny. Zaváhání při úvodní brance napravil Rodin zákrokem večera, když vyrazil Garbiniho střelu do poloprázdné kasy. V závěru poločasu se vydal na útočný výlet Kašpar. Jeho ránu vytěsnil Hošťálek mimo hřiště, avšak z následného volného úderu trefil svého volného kapitána Poráč a od jeho nohy se míček odrazil do sítě.

Kdo si myslel, že po oddechu se silničáři poženou za vyrovnáním, mýlil se. Oranžoví připomínali spíš skutečné silničáře v srpnu po polední pauze, mohli děkovat Rodinovi za to, že podržel šance svého týmu na vítězství. Asi klíčovou se ukázala být situace z poloviny druhé části hry. Metaři zamkli svého protivníka v jeho obranném pásmu, ale Haltmar po vyšachování obrany trefil jen tyč. Chvíli na to nechali oranžoví útočníci ve štychu svou obranu a přečíslení využil svou druhou dorážkou Hladík. Ani za stavu 3:1 silničáři nesložili své lopaty a hrabla, ale neprosadili se ani v největších tutovkách: Schneider sám před kasou promáchl, v nadějných šancích zklamali i jinak spolehliví Poráč s Haltmarem. Silničáři otevřeli obranu a přesně to vyhovovalo takovému brejkovému hráči, jako je Kubíček, který zatloukl poslední dva hřebíčky do rakve silničářských nadějí.

Kumíčci – Správa a údržba silnic Středočeského kraje 5:1 (2:1)

Branky: Kubíček 3, Hladík 2 – Kašpar; střely 16 – 13; hvězdy: 1. Kubíček, 2. Hladík, 3. Kašpar

Konečné statistiky si prostudujte tady a fotagalerii z finálového večera zde.

Pohár pozvedli nad hlavu zcela poprávu Kumíčci. Doufám, že florbal na Open Gate nalezl nové fanoušky i hráčské naděje, do soutěže se zapojilo celkem 55 hráčů. A to za to stojí, ne? Tak příští školní rok zase na počtenou.