Čtvrteční pozdrav ze ZŠ

Milí rodiče,

netradičně již ve čtvrtek posíláme pozdrav ze základní školy Open Gate. Máme 30. dubna a s dnešním dnem je tradičně spojeno pálení čarodějnic, i když protentokrát bez větších společných oslav, stejně jako zítřejší sváteční den, který je v kalendářích zapsán jako svátek práce, pro někoho je však především svátkem zamilovaných.

I hope you are all well and have had a good week. This week has seen some relaxation in the restrictions due to covid-19 and over the next weeks, these restrictions look to continue. I hope during this time, you and your family are keeping healthy and observing sensible practices.

Usually the evening of April 30 in the Czech Republic is characterised by the burning of witches to celebrate Čarodějnice, a celebration that I have always enjoyed and a fitting way to say goodbye to the winter and welcome the summer. This year for good reason it will not take place but I hope, whether you spend the evening at home with family, or maybe online with friends, that we can think about welcoming a summer where things start getting back to normal as much as possible.

Similarly, tomorrow’s holiday traditionally sees people sharing a kiss with a loved one under a cherry blossom. I am sure some people will venture out tomorrow and do so, socially distanced I hope! The time during quarantine can put a strain on relationships, but I also hope this time has made us appreciate the importance of having loved ones in our lives.

V průběhu celého týdne probíhají ve všech třídách individuální konzultace, v některých se bude pokračovat také po víkendu. Vážíme si veškeré zpětné vazby, kterou od vás dostáváme. Tentokrát jsme připravili pouze stručný dotazník k on-line výuce. Ta nejdůležitější otázka zní „Co pro Vás můžeme udělat?“.

I have observed English lessons during the last week in all of the classes and I am very impressed with how well the primary school students in Open Gate have adapted to online learning. It was a pleasure to observe firsthand their positive attitude, organisation and enthusiasm for learning in this way. I am also very grateful to Jana, Felizardo and Eric for their hard work and for creating online learning spaces that the students enjoy.

Učitelé společně upravili kritéria oborových prezentací tak, abychom nepřišli o klíčovou součást naší výuky, kterou nebereme jen jako „přednést referát“, ale hlavně jako zdokonalování dovednosti komunikovat, diskutovat, vyhledávat a sdělovat klíčové informace, připravit si osnovu podle posluchačů, nadchnout a zapálit ostatní pro to, co konkrétní dítě zajímá. Je to pro děti prostor ponořit se hlouběji do něčeho opravdu zajímavého a zároveň ostatní obohatit.

Délka prezentací v jednotlivých ročnících bude následující: 1. třída – 5 minut (1 minuta v anglickém jazyce, 3 věty), 2. třída – 7 minut (2-3 minuty v anglickém jazyce), 3. třída – 10 minut (3 minuty v anglickém jazyce), 4. třída – 12 minut (5 minut v anglickém jazyce), 5. třída – 15 minut (7 minut v anglickém jazyce). Těšíme se na různé formy zpracování, například plakáty, počítačové prezentace, videa. Vlastní prezentace zpracovaného materiálu budou probíhat v termínu od 8. do 19. června 2020. Podrobnosti o průběhu tvorby a individuální podpoře dětí budou komunikovat jednotliví třídní učitelé.

Protože jsme stejně jako vy zaznamenali informaci o trvání nouzového stavu do 17. května 2020 a také o možnosti posunu návratu dětí do základních škol na 18. května 2020, pracujeme ve svých plánech i s touto variantou. Připravujeme se na více možností a stále čekáme na konkrétní prováděcí předpisy od ministerstva školství.

We wish you all a pleasant, enjoyable and healthy long weekend.

Přejeme Vám příjemný prodloužený víkend. Držme si palce, ať jsou dny zalité sluncem a v noci přírodu skrápí tolik potřebný déšť.

Tým ZŠ Open Gate