Debatéři vrací úder

Po loňských úspěších v debatní lize, které skončily až těsně pod metou nejvyšší, tedy na druhém místě, se debatéři z Open Gate rozhodli nic nepodcenit a vrhli se do letošní sezóny s vervou ve vynikající formě.

První turnaj tohoto ročníku proběhl v Poličce a Open Gate s sebou přivezlo rovnou pět týmů: tři zkušené na anglickou část soutěže a dva nováčkovské na českou. Po celý víkend se všichni v debatních kláních urputně snažili a jejich tvrdá práce přinesla své ovoce. Týmům Open Gate se povedlo obsadit všechny tři medailové pozice v anglické soutěži a nenechaly nikoho na pochybách, že letos se nedají o drahocenné vítězství v debatní lize připravit. Navíc se zadařilo i na úrovni individuálních řečníků a Open Gate obsadilo 7 z čelních 10 míst.

Druhý turnaj v Zábřehu byl snad ještě větším úspěchem, kromě toho, že byl jako první ligový turnaj organizovaný debatérem z Open Gate (Václavem Soukupem), zabodovaly tu nejen zkušené osvědčené týmy, ale hlavně nováčci. Mezi dvaadvaceti soupeři obsadilo Open Gate téměř neuvěřitelné první, druhé, páté a šesté místo. Gratulace obzvlášť patří našim nejmladším debatérům: týmu Memento Mori (Lukáš Kotlár, Tadeáš Uhlíř, Jakub Zajíček) a týmu Emancipované děti (Denisa Nová, Martin Svoboda, Michaela Zemachová), oba vyhrály 3 debaty z 5, což je úspěch, jaký se na druhém turnaji v životě nevídá často. I individuální hodnocení našich řečníků bylo vynikající: Šimon Podhajský byl se značným náskokem nejlepším mluvčím turnaje, ale i ostatní obsadili vysoké příčky, Anna Mikolášková byla pátá a Tereza Janková (pořád ještě jedna z nejmladších debatérek) skončila desátá.

Jestliže budou takovéto úspěchy pokračovat, je postup na finálový turnaj pro naše týmy téměř jistý a pak již záleží jen na nich, zda se dostanou až na stupně vítězů.

Václav Soukup