Debatní tým Open Gate vítězem národní soutěže Debatní liga v české i anglické části

  • V závěrečném finále Debatní ligy v Poslanecké sněmovně zvítězil tým Open Gate „Iterum Sequimur", ve složení Václav Soukup, Šimon Podhajský, Tereza Janková z gymnázia Open Gate a Lenka Habětínová z pražského Gymnázia nad Alejí.
  • Druhé místo v české části vybojoval další tým Open Gate „Důdovské kombíčko" ve složení Anna Mikolášová, Martin Jaroš, Anežka Svobodová.
  • V individuální souteži O nejlepší řečníky zvítězil v české i anglické části student Open Gate Šimon Podhajský. Třetí místo v české části patří Václavu Soukupovi.
  • Dva studenti Open Gate - Václav Soukup a Šimon Podhajský - jsou členy národního debatního týmu zastupujícího Českou republiku na zahraničních soutěžích včetně celosvětového mistrovství v debatování.

Petr Chára, zástupce ředitele Open Gate, k velkému úspěchu debatního klubu Open Gate říká: „Ve školním roce 2010/2011 debatní klub Open Gate nejenže zůstal jedním z největších debatních klubů v České republice, ale navíc získal historicky první vítězství v celostátní soutěži Debatní liga, a to nejen v české sekci, ale i v anglické části soutěže. Toto dvojité vítězství, které se povedlo jednomu z mnoha týmů debatního klubu Open Gate, bylo podpořeno i tím, že se nám podařilo vybudovat širokou debatérskou základnu. Věříme, že i v příštích letech se budeme moci pyšnit obdobnými úspěchy, neboť jsme v letošním roce do klubu získali mnoho mladších studentů."

Finále Debatní ligy v Poslanecké sněmovně
Do závěrečného finále v Poslanecké sněmovně se vysokým počtem bodů z turnajů probíhajících po celý rok kvalifikovaly čtyři týmy (dva v české větvi, dva v anglické) - dva z těchto týmů tvořili pouze studenti Open Gate, dva byly smíšené s převahou studentů osmiletého gymnázia Open Gate.

V české Debatní lize to byl tým Důdovské kombíčko (Anna Mikolášková, Martin Jaroš a Anežka Svobodová - studenti Open Gate) a Iterum Sequimur (Václav Soukup, Šimon Podhajský, Tereza Janková - Open Gate a Lenka Habětínová - Gymnázium Nad Alejí).

V anglické Deabate League do finále postoupily týmy Fortes Folks (Alisa Timiryasova, Jan Michalčák - oba Open Gate, Jana Lohrová - ISP a Jiří Píza - Gymnázium Nad Alejí) a opět Iterum Sequimur, kterému se povedlo kvalifikovat v obou větvích.

Dvojité vítězství, z české i anglické části, si odneslo Iterum Sequimur. Z druhého místa v české debatní lize se radovali členové Důdovského kombíčka (tým studentů Open Gate) a třetí místo patří týmu TOGO z Nymburka. V anglické sekci vyhrálo výše zmíněné Iterum Sequimur, druhý byl tým Fortes Folks a zasloužené třetí místo patří Důdovskému kombíčku.

V individuální soutěži o nejlepší řečníky se umístil na prvním místě v obou ligách student Open Gate Šimon Podhajský a na třetím místě v české lize Vašek Soukup.

Teze o kterých se na letošním finále debatovalo:

  • Revoluce v arabských zemích přináší více škody než užitku
  • Školné na českých vysokých školách je krok špatným směrem
  • Vláda by měla za určitých okolností lhát občanům
  • KSČM by měla být zakázána
  • Děti by měly mít volební právo vykonávané jejich zákonným zásupcem

Debatní pohár
Při vyhlášení výsledků finálového turnaje Debatní ligy se rovněž oznamovaly výsledky soutěže Debatní pohár, která hodnotí především dlouhodobou aktivitu týmu. Z Open Gate se na prvním místě v anglické sekci umístilo Důdovské kombíčko, na druhém místě Fortes Folks a na místě třetím Iterum Sequimur.

Zahraniční soutěže
Členové debatního klubu gymnázia Open Gate se účastní rovněž mezinárodních debatních soutěží:

  • Euroasijské mistrovství v debatování: 27. 1. - 1. 2. 2011, Istanbul, Turecko - Tereza Janková, Jakub Zajíček, Jan Michalčák
  • European 2010 Stuttgart Debate Tournament, 6. - 13. 11. 2010 - Šimon Podhajský, Václac Soukup
  • International Worlds Schools Debate tournament 3.- 8. 11. 2010, Ljutomer, Slovinsko - Tereza Janková
     

Online debatování
Český tým ve složení Šimon Podhajský a Václav Soukup (oba gymnázium Open Gate) Lenka Habětínová (Gymnázium Nad Alejí v Praze), Jakub Langr (The McCallie School v Tennessee), vyhrál titul mistrů světa v online debatování. Soutěž proběhla na konci září letošního roku a pořádala ji IDEA (International Debate Educational Association).