Dozvuky vánočního pečení

Když jsem se v prosinci minulého roku organizátorům vánočního pečení v žertu nabídl, že ohodnotím cukroví, které jednotlivé třídy upečou, netušil jsem, že mě skutečně vezmou za slovo. Proto jsem byl velmi překvapen, když se mi těsně před Vánoci na stole objevily pečlivě vyrovnané řady cukroví společně s prosbou, abych vše ochutnal a zhodnotil. Nicméně slib je slib, a tak jsem se do ochutnávání jednotlivých kousků statečně pustil. Protože jsem nechtěl být za tento důležitý úkol zodpovědný jen já sám, poprosil jsem Václava Kerekaniče, známého gurmána z oktávy, aby se ke mně připojil. Naše společné hodnocení tak bylo trochu objektivnější. Vzhledem k tomu, že celá řada z Vás cukroví ochutnala v balíčcích zakoupených na Vánoční revue, můžete porovnat své dojmy s těmi našimi.

Zde je náš krátký sumář:

  • Nejchutnější nám připadali černoušci, linecká srdíčka a srdíčka v cukru.
  • Perníčky jsou vizuálně zajímavé cukroví, ale chuťově nás s Václavem příliš nebavily. Navíc to bylo zdaleka nejčastější cukroví. Asi nejchutnější byly perníčky s polevou.
  • Cukroví na špejli je velmi originální.
  • Kokosky jsou zvláštní druh cukroví, jejich konzumace vždy vyžaduje dobrý chrup.
  • U lineckého cukroví je klíčové použít chutnou marmeládu.
  • Jsme rádi, že žáci myslí i na biolidi a do nabídky zařadili i netradiční cukroví z burizonů. Jsme rovněž rádi, že to napadlo pouze jednu třídu.
  • Je dobře, že si prostřednictvím cukroví můžeme doplnit tolik potřebné cukry, ale někdy platí, že čeho je moc, toho je příliš (týká se především včelích úlů z vyššího gymnázia).
  • Vanilkové rohlíčky sice trpěly tvarovou různorodostí, ale byly vcelku chutné. Namočí–li se navíc do čokolády, stávají se téměř lahodnými.
  • Buchta je buchta a buchtou zůstane, i když se podává na Vánoce.

Závěrem bych rád zdůraznil, že určitě není důležité, jestli se nějaké cukroví povedlo více, či méně. To, co mi udělalo skutečnou radost, bylo množství zapojených tříd; atmosféra, která během pečení panovala; i fakt, že díky penězům za prodané cukroví OPEN GATE opět přispělo na dobrou věc. Velké poděkování tak zaslouží všichni zúčastnění studenti i jejich vyučující, stejně jako oktavánky Tereza Jakoubková a Tea Vulasová, organizátorky této akce.