Drahoš a Topolánek

Studenti Open Gate by do druhého kola prezidentských voleb poslali Drahoše a Topolánka. Jejich vrstevníci na českých, moravských a slezských gymnáziích, středních odborných školách a učilištích to vidí trochu jinak.

V úterý se na naší škole konalo první kolo Studentských prezidentských voleb. Volební komisi tvořilo sehrané trio Matejas – Švarcrová – Říha. Trojice přistoupila ke svému úkolu velmi zodpovědně: od Obecního úřadu v Babicích si studenti půjčili urnu a plentu, volby propagovali, neodflákli výzdobu. Přesto se voleb zúčastnilo jen 86 ze 124 oprávněných voličů, tedy studentů nad 15 let. Což je 69 %, účast je o trošku lepší než ve Studentských parlamentních volbách (psali jsme zde), ale nalijme si čistého vína: nic moc.

A jak to dopadlo? Výsledky nebudu komentovat, uvedu jen prostá fakta. 35 studentů by na Hradě rádo vidělo Jiřího Drahoše, do druhého kola by se s ním dostal Mirek Topolánek. Současného nájemníka hradních komnat by naši studenti poslali objímat stromy na Vysočinu. Svůj názor obsazení nejvyšší ústavní sesle budou moci studenti vyjádřit ještě jednou – druhé kolo se koná 16. a 17. ledna. Žáci budou vybírat ze dvou nejúspěšnějších kandidátů, 43 559 studentů ze 384 škol poslalo do druhého kola prezidentských voleb Jiřího Drahoše a Miloše Zemana. Podrobné výsledky naleznete na stránkách Jednoho světa na školách, programu organizace Člověk v tísni, který volby pořádá. Graficky hezky zpracované výsledky jsou k vidění třeba zde.

Michal Kašpar