​Drahoš for President!

Drahoš for President! Takové heslo zaznívá z úst patnáctiletých a starších studentů Open Gate. Ne sice unisono, ale skoro…

Naše škola se zapojila i do druhého kola Studentských prezidentských voleb, které pořádá Člověk v tísni. A jak volby dopadly? Naši studenti to vidí jednoznačně. Miloš Zeman se o tuto zemi už zasloužil dost, a tak by si měl užívat zaslouženého odpočinku na své tvrzi na Vysočině. Studenty zaujal program vyvětrání hradních komnat, se kterým přišel jeho vyzyvatel Jiří Drahoš. Od našich studentů dostal 88 % hlasů! Na druhém kole prezidentských voleb kromě volebního výsledku (ten se tak trochu očekával) zaujala poměrně nízká volební účast (69 %). Byla stejná jako v prvním kole. Nepříjemně také překvapil relativně vysoký počet neplatných hlasů - 9, což je 7 %. Věru není jednoduché zakroužkovat jméno jednoho ze dvou kandidátů a vhodit lístek do hlasovací urny…

A jak jsou na tom ostatní středoškoláci? Druhého kola Studentských prezidentských voleb se zúčastnilo téměř 39 000 studentů z 298 středních škol, z nichž polovina byla gymnázia. Volební účast byla ve srovnání s prvním kolem o 5000 nižší. Čeští středoškoláci by volili stejně jako studenti naší školy. Na Hradě by rádi viděli Jiřího Drahoše. Celkově soupeř Miloše Zemana obdržel téměř 76 % všech hlasů. Na gymnáziích byl rozdíl ještě větší, tam by Drahoš získal 85,5 % hlasů. Naproti tomu současný prezident bodoval na učilištích (54 % z jen 1419 odevzdaných hlasů), v krajích dosáhl lehce nadprůměrného výsledku jen na Ostravsku, Plzeňsku a Ústecku. Podrobné statistiky naleznete na stránkách Jednoho světa na školách.

Zdá se tedy, že naše děti by daly přednost kultivovanosti, věcnosti a smířlivosti. Zajímavá zpráva. Výsledky Studentských prezidentských voleb by se neměly přeceňovat. Ale snad budou hlasů svých dětí naslouchat za týden i jejich rodiče.

Na závěr dovolte, abych poděkoval volební komisi ve složení Anne-Marie Matejas, Jasmína Švarcrová, Viktor Říha. Všichni tři se vzorně ujali svých úkolů, z babického obecního úřadu si vypůjčili plentu a hlasovací urnu, takže iluze, že je to jako doopravdy, byla takřka dokonalá. Díky!

Michal Kašpar