​FLOG č. 12 odstartoval

Vážení příznivci školního florbalu, je to tady. Po delší odmlce nám opět odstartovala florbalová liga, její již dvanáctý ročník. Kapitáni, dílem po pečlivé úvaze, dílem náhodou, vybrali své týmy, párkrát potrénovali a ve čtvrtek vše vypuklo naostro.

Na první buly se proti sobě postavili Michalové Kašpar a Hensl, totiž kapitáni SC Cipísci a Pět ovec hnal před sebou Hrachovec. Byl to klasický úvodní zápas sezóny. Plno pohybu a dost nepřesností. Jako první se prosadil ovčák Kostka, když obral o míček v rozehrávce váhajícího Prokeše a nechytatelně zavěsil. Postupně přebírala otěže zápasu do rukou banda z Řáholce, ale dlouho nemohla vyzrát na výborného Hrachovce, za nímž si zahrály i dobře postavené tyče. Do pomyslných kabin se však šlo přece jenom za vyrovnaného stavu. Při obranném zákroku vypíchla Šilhanová míček tak šťastně, že se odrazil do běhu Prokešovi a ten věděl, jak s ním naložit. Krátce po pauze postrčil své děti za třemi body kapitán Rumcajs. Oloupil Kostku o míček a pověsil ho do rohu Hrachovcovy svatyně. V druhé půli se iniciativa přestěhovala na hole cipísků. Obrana, zejména Vu, hrála aktivně, útočníci si počínali dravě. Ojedinělé kontry táhl především Kostka, ale do vyložené šance se nedostal ani on, ani jeho spoluhráči. A tak se blýskalo na druhé straně. Nejprve se po individuální akci prosadil Prokeš, aby posléze týž hráč zkompletoval svůj hattrick po nejhezčí akci zápasu v podání Kubíčka. Nejmenší z cipísků v brejku sice prováhal čas na přihrávku, z následného souboje v rohu ale vyšel vítězně a přesně nabil sbíhajícímu střelci. Cipísci svého soupeře přestříleli i přehráli a po zásluze berou tři body.

Pět ovec hnal před sebou Hrachovec - SC Cipísci 1:4 (1:1)

Kostka - Prokeš 3, Kašpar

.

Ve druhém zápase úvodního kola florbalové ligy proti sobě nastoupila družstva Pfffffffff a Klisničky. Zápas začal humornou předehrávkou, při které se zhruba po minutě zjistilo, že neběží čas, proto se muselo úvodní buly opakovat. V začátku utkání se oba týmy pouze oťukávaly, na hráčích byla znát dlouhá herní pauza, a tak míček velmi často odskakoval všem borcům od florbalek. Přesto byly florbalovějším týmem Bednářovy Klisničky, které do úvodní čtyřky nasadily sice mladé, ale již herně vyspělé hráče. Když tým velikána Michalika nevzal vážně varování ve formě nastřelené tyče od Hošťálka, byl za to zaslouženě potrestán týmž hráčem, který překonal svého staršího bratra po pohledné individuální akci. To však paradoxně pomohlo spíše péefkám. Kromě nastřelené tyče měli několik dalších střeleckých příležitostí, kterými však jak Paštika, tak Říha pohrdli. Do šatny se šlo za stavu 0:2, když se po drobném zaváhání Kárníka trefila krátce před poločasem další mladá puška v barvách Klisniček Richard Česnek.

Celá druhá půle se odehrávala za vytrvalého tlaku péefek, kterému se kobylky snažily čelit pozornou obranou a rychlými kontry. Hlavní překážkou pro péefka byl vlastní nedůraz v koncovce a vynikající výkon Jersenského v brance kobylek, který si s rozvahou sobě vlastní poradil i s největšími šancemi soupeře. Ti trefili několikrát brankovou konstrukci a ani netakticky zahraný trestný úder z hranice brankoviště ke gólu nevedl. Sůl do ran jejich neproduktivity pak ještě přisypal nešťastný odraz míčku, který nasměroval nesmělou Bednářovu střelu do opačného rohu branky, než ve které byl po celý zápas dobře chytající Hošťálek. Závěrečný hřebíček do rakve s nápisem Pfffffffff pak zatloukl po další individuální akci Hladík.

Klisničkám stačil k prvním třem bodům profesorský výkon podporovaný vynikajícím brankářem, přesto je snaživí hráči Pfffffffff nedonutili ukázat všechny jejich trumfy. Na druhé straně se péefka prezentovala sympatickým výkonem, který by se dal shrnout do dvou slov: marná snaha.

Pfffffffff : Klisničky 0:4 (0:2)

J. Hošťálek, Česnek, Bednář, Hladík

První statistiky naleznete zde.

Michal Kašpar, Luděk Michalik