​Florbalová reportáž

V pozvánce jsem sliboval drama a krásný florbal. Kdo byl ve čtvrtek večer na florbale, může potvrdit, že oboje bylo na hřišti k vidění.

Vitluci potřebovali vyhrát proti favorizovaným Klisničkám, aby si pojistili účast v play-off. Za svým cílem se vydali neohroženě a byl to právě lučí tým, který tahal za delší konec. Bednář se držel vzadu a své mladé pušky vysílal do smrtících brejků. Velmi sebevědomě si mezi červenými obránci počínal Mikulanda, který bojoval a vymýšlel i realizoval chytré pasy. Bohužel, jeho spoluhráči neměli pro jeho nápady pochopení. Na druhé straně představoval trvalou hrozbu pro Jersenského Hrabal, nicméně v koncovcenebyl příliš důrazný. V největší šanci napálil kapitán přihrávku svého syna do tyče. Přibližně v polovině první půle se odhodlal ke střele znovu, tu kobylí gólman vyrazil jen na brankoviště, odkud míček do sítě uklidil Schneider. Klisničky přidaly a gólová radost se dostavila. Bednář z rohu křížem nabil Mikulandovi a ten se z blízka nemýlil. Po přestávce se obraz hry nezměnil. Vitluci tlačili, Klisničky spoléhaly na brejky. Po zásluze se Vitluci dostali do vedení i podruhé. Po přihrávce Luky mladšího přesně střílel Luka starší. Klisničky opět přitlačily, ale dominance z minulých zápasů byla ta tam. Obrana jejich protivníků pracovala dobře, a co prošlo, pochytal Witt. Jen na jednu ránu byl krátký. Necelé tři minuty před koncem se prosadil Bednář. Šanci vsítit rozhodující gól měli oba protivníci, ale nestalo se. Zápas se musel potřetí v posledních třech týdnech rozhodnout na nájezdy. První proměnil blafákem do forhendu Ondra Luka, jeho soupeř Bureš neuspěl. Za červené nedal Archalous a za zelené vyrovnal Česnek. Ve třetí sérii neuspěla Urbánková a ani Archalous netrefil. Luka na podruhé nedal, a tak o bodovém importu pro Klisničky rozhodl střelou do vinglu Hošťálek. Vitluci si přes porážku zajistili v předstihu play-off.

Vitluci – Klisničky 2:3 n (1:1)

Schneider, J. Luka – Mikulanda, Bednář, Hošťálek

.

Druhý zápas byl pohlednou podívanou. Samotný úvod předznamenal celý zápas. Kašpar chladnokrevně máznul Valešovi, ten ale jeho nabídkou prozatím pohrdl. Taktika Cipísků byla jednoduchá: aktivně napadat rozehrávku soupeře a vynutit si územní převahu. Rumcajsova parta dělala neobvykle mnoho chyb v rozehrávce. Párkrát sice soupeři namazali, ale většinou se jednalo o vynucené chyby. Šéfovi obránci hráli skvěle pozičně a útočníci vysoko presovali, a tak soupeře nutili k dlouhým přihrávkám, které dokázal většinou zachytit výborně hrající Grejták. Dvě takové zachycené rozehrávky vyústily v brejk a dva góly po forhendových blafácích Haltmara. Cipísci byli sice více na míčku, byli aktivnější, ale gól dali jen jeden. Po přihrávce Prokeše dal kontaktní branku Prokeš. Půlminutku před sirénou využil další minelu v rozehrávce Valeš. Do druhé části utkání vstoupili aktivněji opět řáholečtí, ale pak zahrála naivně rukou Manka, takže si šla o svém přestupku na minutu popřemýšlet na trestnou. Cipísci v oslabení sice drželi míček na svých holích, ale pak zachytil průnik Prokeše Grejták a chladnokrevně o tyč skóroval. To byla asi rozhodující situace, jak se ukázalo později. Cipísci se nevzdávali, důležitý gól vstřelil po hezké kombinaci spolehlivý Kubíček. Kašpar z rohu rozehrál dozadu na Vu, ten z první narýsoval kolmici na Kubíčka, který nedal Knížkovi šanci. Času na korigování skóre zbývalo dost, ale trpělivost Cipískům chyběla. Vrhli všechny síly do útoku, čímž se v obraně otevírala okénka pro smrtící brejky. Po jednom z nich skóroval osamocený Haltmar a vrátil svému týmu třígólové vedení. Naděje svitla partě od Jičína vzápětí. Prokeš s Kašparem zdvojili rozehrávajícího Grejtáka, vybojovali míček pro Kubíčka a ten vystřihl povedený blafák. Ale marná snaha. Šéfici měli dnes stoprocentního Haltmara a ten trval na třígólovém rozdílu. Diváci viděli výborný rychlý florbal, pohledné kombinace a spoustu gólů. Tři body brali po zásluze šéfici.

Ano šéfe! – SC Cipísci 6:3 (3:1)

Haltmar 4, Grejták, Valeš – Kubíček 2, Prokeš

Aktualizované tabulky si prohlédněte tady.

Michal Kašpar