Herrs Tapfers - bronzová expedie DofE

V rámci celosvětového projektu DofE naše pětičlenná skupina vyrazila na Kokořínsko. Ve složení: Denisa Nová, Míša Flegrová, Honza Krajník, Martin Jeřábek a Lukáš Kotlár jsme zdolali přes 40 km. Pod názvem „Fanklub Herrs Tapfers“ jsme společně vyrazili za bronzovou medailí a dobrodružstvím.

Před samotnou expedicí jsme museli splnit několik potřebných kritérií. Každý z nás jsme se museli věnovat sportu, zlepšovat se v nějaké dovednosti, pravidelně pomáhat lidem kolem sebe (učení AJ v jiných školách, návštěvy v domově seniorů, apod.), či absolvovat kurz první pomoci a o přežití v extrémních podmínkách, při kterém někteří ochutnali i moučné červy. Zakončením byla expedice se zaměřením na kostely v okolí Kokořínska. Naplánovali jsme cestu, připravili lékárničku, nabalili krosny a stany a mohli jsme vyrazit!

Příště: občanky s sebou…
Na expedici jsme vyrazili už v pátek odpoledne. Z Babic jsme se vyrazili vlakem do Mělníka, kde naše expedice začínala. Naplánovali jsme, že na sobotu přespíme v jednom místním autokempu, změna však přišla poté, co jeden z nás neměl občanku a paní nás rázně odmítla. Naše kroky tedy směřovaly do nedalekého lesa, kde jsme si založili tábor.

Kostely, klíšťata a krásné okolí Kokořínska…
I takhle by se dala naše víkendová expedice popsat. Podařilo se nám naplnit cíle, které jsme si stanovili: poznat kostely v okolí. Mezi ty nekrásnější patří určitě kostel sv. Martina v Mšenu, který pochází z 19. století a chlubí se novogotickou věží. Menším zklamáním bylo, že všechny kostely byly přes víkend uzavřeny. Měli jsme možnost procházet krajinou, která je obklopena roklemi a lesy a připravovala nám nejrůznější výzvy jako chůze v kopřivách, v bahně nebo mezi úzkými skalnatými útvary. Každý jsme si vzorně plnili své povinnosti. Míša a Honza se ujali plánovaní a navigace cesty, Denča pohotově vytahovala klíšťata, za což byl oceněna na kameru panem Michalíkem, Martin vynikal především jako strážce ohně, Honza nám v sobotu připravil výbornou večeři – brambory se slaninou a sýrem zapečené v alobalu, v ohni. Já neustále koukal na svůj tým skrze objektiv.

„Nejlépe se měl pan Udatný, coby nejlínější člen našeho týmu. Jen by se nosil, jedl, koupal a někde se fotil, ale i tak jsme ho měli rádi“, popisuje Míša, lídr skupiny. O jeho aktivitě se můžete přesvědčit sami v přiložené fotogalerii.
 „Expedice  DofE se vydařila. Všichni jsme po celou dobu byli v dobré náladě a nepotkala nás žádná hádka. Příště bychom si ovšem měli vzít více jídla, jelikož poslední den jsme byli hladem nuceni jíst plesnivý chleba,“ hodnotí Denča, která měla na starost první pomoc.

Za „Fanklub Herrs Tapfers“, Lukáš Kotlár