Jak v oktávě nevypustit duši

Maturita za humny. Dokončování důležitých písemných prací pro IB. Podávání přihlášek na zahraniční i české univerzity. Plánování a spoluorganizování maturitního plesu. Úkoly, testy, eseje. CAS. Zkoušky v autoškole. Brigády. To vše a spoustu dalšího bychom mohli shrnout jedním slovem: OKTÁVA. Možná si i někteří z vás pamatují, jak náročný je poslední ročník střední školy. Já si na to vzpomínám celkem živě, a to už mám pěkných pár let po maturitě.

Aby si oktaváni při přípravě na zkoušku dospělosti uměli najít čas na své psychické zdraví, požádali jsme o pomoc neziskovou organizaci Nevypusť duši, jejíž spoluzakladatelkou je naše absolventka Mája Salomonová. Dvě sympatické lektorky, Šárka a Pája, si připravily workshop, na němž studenti (i obě třídní učitelky) zkoušeli různé relaxační techniky, radili spolužákům, jak se vyrovnávat se stresem, který může být vyvolaný třeba strachem z maturity či rozchodem s partnerem. Ano, stres v oktávě se netýká jen školních povinností, ale také osobního života. Imaginárnímu kamarádovi Edovi diagnostikovali nejen fyziologické, ale i psychické projevy stresu, načež ho „uzdravovali“ různými typy kompenzačních aktivit. Šlo jim to parádně.

Věřím, že oktaváni budou na zdravou psychohygienu v průběhu posledního roku na Open Gate myslet. Neměli bychom na ni zapomínat ani my ostatní. Proto přikládám 7 zásad, jak nevypustit duši od organizace, jež má tento slogan přímo ve svém názvu. Pokud bych měla vyzdvihnout jednu věc, kterou si z workshopu odnáším já, je to naplánovaný a v diáři zapsaný čas na pravidelný aktivní odpočinek.