​Jasmine & Juniper: první studentský muzikál v angličtině na OG

Letos se na gymnáziu Open Gate nově otevřel odpolední kroužek “Divadlo v angličtině.” Od tohoto září až do začátku prosince asi 40 studentů Open Gate (od primy do sexty) společně objevovalo a používalo své schopnosti při přípravě profesionální divadelní produkce – původního muzikálu v angličtině Jasmine & Juniper. Příběh muzikálu byl inspirován Malým princem od A. de Saint-Exupéryho. Scénář, hudbu i písničky napsala členka učitelského sboru Open Gate Dominika Adamová, která představení také režírovala. Muzikál měl premiéru v USA v roce 2007 a jeho česká premiéra se odehrála 8. prosince 2016 právě na Open Gate.

Příprava představení

Proces přípravy celého představení byl stejně důležitý jako představení samotné. Skrze tento společný projekt napříč ročníky byla mladším studentům zprostředkována blízká spolupráce se studenty staršími. Všichni zúčastnění si tak v praxi procvičili nejen angličtinu, ale si i vyzkoušeli, co znamená “týmová práce”, kdy každý má svou povinnost a svou spoluprací s ostatními členy tak přispívá k úspěchu celé skupiny.

Při přípravách na představení studenti sexty a kvinty vedli jednotlivé pracovní skupinky primánů až kvartánů. Pracovalo se na úpravě scénáře, výrobě rekvizit a kulis, kostýmech, make-upu, osvětlení a ozvučení, hraní, zpěvu, choreografii a tanci.

Navíc se dala dohromady i skupinka OG studentů-muzikantů a zpěváků, která písničky z muzikálu nahrála na CD. Neméně důležitý pak byl i propagacní tým, ve kterém studenti sestavili propagační plán, založili FB a instagramové stránky, navrhli a vytiskli letáky, lístky, divadelní program a “prodávali” představení Jasmine & Juniper širší veřejnosti.

Na začátku prosince studenti odehráli čtyři představení, z toho dvě pro studenty ZŠ a pro mladší gymnázium a další dvě celovečerní pro rodiče a širší veřejnost, kde se o skvělé pohoštění a zázemí o přestávkách postaraly studentky převážně primy a sekundy pod vedením paní vychovatelky Vlaďky Gíbalové. Během všech představení bylo vše v zákulisí i na jevišti hráno a řízeno studenty – dospěláci byli pouze a jen v hledišti. Studenti se tak opravdu museli spolehnout jen sami na sebe a vyřešit pohotově, bez pomoci dospělých někdy i pěkně zapeklité situace. Vsichni obstáli na výbornou a odměnou jim byl po každém představení dlouhý potlesk v sále a nekonečná slova chvály od diváků. A studenti samotní? Ti se již teď těší na další svá představení. A proto … ať žije divadlo!

Pokud chcete vidět fotky a záznam z představení, klikněte na tuto facebookovou stránku. Studentské video o celém projektu a přípravách v zákulisí i na jevišti uvidíte zde a fotogalerii tady.

Robert Wyss, Dominika Adamová