Krajské kolo Zeměpisné olympiády

Mezi okresním a krajským kolem Zeměpisné olympiády se značně oteplilo. O kolik se ale zvýšil počet stupňů na teploměru, o tolik se snížil počet účastníků z Open Gate, poněvadž do krajského kola jsme postoupili jenom dva - já a Daniel Strnad z primy. Měli jsme štěstí, protože když jsme ve středu 29. 3. 2018 ráno vyráželi do Benešova, čekala nás jen necelá půlhodinka cesty autem, zatímco pro účastníky třeba z Příbrami nebo Rakovníka byla ranní cesta hromadnou dopravou výrazně delší.

V Benešově nás nečekalo žádné větší překvapení, vždyť krajské kolo geografické soutěže se tam konalo už po čtrnácté. Po vřelém přivítání účastníků vedením tamější školy a zástupci města a následném předání pamětních diplomů byl pro nás připraven stejný formát soutěže jako v předchozím kole, tedy tři testy: test geografických znalostí, práce s atlasem a praktická část. Úlohy byly ale výrazně těžší než předtím.

Na závěr nezbývá než dodat, jak to všechno dopadlo. Daniel se účastnil kategorie A, pro kterou je krajské kolo poslední úrovní, a jako úspěšný řešitel se se 70 body umístil na 7. místě z celkového počtu 27 primánů a šesťáků. Já jsem bojoval v kategorii D a se stejný počtem bodů jako Dan jsem se také stal úspěšným řešitelem. Mé umístění chutnalo bramborově. Řeknete si úctyhodné 4. místo, ale já ještě bojoval o postup do ústředního kola Zeměpisné olympiády. V celonárodním srovnání jsem se umístil na 21. příčce ze 189 krajských účastníků a jen o půl bodu mi tak unikl postup do pražského finále. No, nevadí, snad příště...

Matěj Rendla