Krajské kolo zeměpisné olympiády

Matěj Rendla, Václav Trpišovský (oba kategorie C - tercie a kvarty) a Matthew Novák (kategorie A - primy). To jsou jména tří nejlepších zeměpisců v Open Gate. Právě teď v Benešově zápolí s náročnými úlohami v krajském kole Zeměpisné olympiády.

Zeměpisná olympiáda je prestižní soutěž pro žáky 2. a 3. stupně základních i středních škol, zaštítěná Českou geografickou společností. Do krajského kola postoupili dva nejlepší z každého okresu plus tři další. V každé kategorii se tedy poměřuje 27 účastníků. Vašek s Matějem už zkušenosti s krajským kolem mají, Vašek jej dokonce už dvakrát vyhrál, Matthew je úplným nováčkem. V případě vítězství může Vašek nebo Matěj v kategorii C (spojka nebo není použita ve významu vylučovacím, protože kromě nejlepšího řešitele z každého kraje postupuje ještě deset dalších nejúspěšnějších) postoupit do celostátního kola a zúčastnit se letního zeměpisného soustředění v Chotěboři. Tam mohou načerpat cenné zkušenosti a připravit se na mezinárodní zeměpisné soutěže (úspěšní řešitelé celostátního kola v kategorii D poletí letos do Číny a Japonska).

Po slavnostním zahájení, které obstarala místostarostka Benešova a ředitelka hostující školy, dostali všichni účastníci diplomy a rozešli se do tříd, aby se zapotili nad úlohami Zeměpisné olympiády. Má tři části: nejprve se píše test zeměpisných znalostí, následovat bude práce s atlasem a soutěž uzavře praktická část. Výsledky budou známy již dnes večer, o umístění vás budeme informovat. Chcete-li vyzkoušet svůj ostrovtip, zadání, jakož i autorské řešení krajského kola naleznete od 23. března na stránkách Zeměpisné olympiády.

Tak držme našim palce.

Živě z Benešova,

Michal Kašpar