​Kvarta B v Podkrkonoší

Na Open Gate je zvykem, že se zde neomezujeme pouze na vzdělávání ve školních lavicích, ale stejně tak považujeme za přirozenou součást výuky různé třídy výlety a exkurze. Studenti kvarty B si takovouto akci užili během právě uplynulého víkendu. V pátek po vyučování totiž odjeli do útulné chaty v Bernarticích u Trutnova, aby zde společně strávili prodloužený víkend. Mimochodem byl to jejich první výlet za tři roky, kdy nespali ve stanech.

Páteční večer využili kromě seznámení se s okolím i ke sledování probíhajícího kouřového zatmění Měsíce, a to z jedinečné pozorovatelny: noční krkonošské louky. V sobotu po ránu, v duchu hesla když můžu, pomůžu, pomáhali v nedaleké farmě s rozšiřováním koňských výběhů, za což byli odměněni jedinečnou domácí slepičí polévkou a svíčkovou. Odpoledne pak kvůli sílícímu dešti strávili v chatě hraním různých společenských her. Nedělní den byl určen pro celodenní výlet na jedinečné místo - na dělostřeleckou pevnost Stachelberg, která patří mezi pět největších obdobných staveb na světě (studentská reportáž zde). Ani v pondělí nezaháleli, cestou zpět do Open Gate totiž strávili příjemný půlden v ZOO Dvůr Králové nad Labem, kde se zabavili nejen prohlídkou krásných výběhů se zvířaty, ale i vyplňováním pracovních listů (studentská reportáž zde).

Ačkoliv počasí mělo k ideálu daleko, celý výlet perfektně splnil to, co se od něj očekává: spousta zábavy, hromada společných zážitků a také velmi neformálně nabyté znalosti o předválečné stavbě českého opevnění a prohloubení vědomostí o různých zvířatech a ekosystémech.

Luděk Michalik