​Matematici z OPEN GATE se opět neztratili

Také letošní jaro se nese kromě probouzení přírody ve znamení probouzení všech matematiků školou povinných. Právě na jaře se tradičně koná celá řada matematických soutěží, a tak se studenti mohli zúčastnit (a zúčastnili) Matematické olympiády, Matematického klokana, Pythagoriády či anglických soutěží Math challenge a Purple comet math meet. A jak dopadlo porovnání našich studentů s ostatními? Jak již nadpis napověděl, více než dobře.

S výsledky začněme od soutěže nejtradičnější, od Matematické olympiády. Na konci března proběhlo krajské kolo kategorie Z9, kam se z okresního kola díky umístění v první trojici probojovali dva naši kvartáni Jan Kačenka a Matěj Rendla. V konkurenci padesáti nejlepších matematiků Středočeského kraje obsadili vynikající čtvrté (Jan Kačenka), resp. sedmé (Matěj Rendla) místo. Úplně to samé platí o septimánovi Pavlu Vondráčkovi, který v kole krajském obsadil rovněž 4. místo. Všem třem studentům samozřejmě gratulujeme! O týden později na tento úspěch navázali v okresním kole téže soutěže jejich mladší kolegové z primy, sekundy a tercie. A výsledky? První místo v kategorii Z6 (Amálka Kulhánková), Z7 (Adéla Archalousová) i Z8 (Václav Trpišovský)! Ani zbylí účastníci se rozhodně neztratili, Nela Uhlířová skončila 4., Míša Rendlová 7., Bertram Škařupa 8. a Martin Kubíček 13. Vzhledem k tomu, že v těchto kategoriích je okresní kolo také kolem závěrečným, budou si muset na své srovnání s dalšími Středočechy ještě chvíli počkat.

Z dalších soutěží stojí za zmínku Pythagoriáda, do jejíhož okresního kola se z naší školy nominovalo těžko uvěřitelných 31 studentů primy – tercie. V Matematickém klokanu jsme ještě nedostali statistiku soutěžících z ostatních škol, nicméně 120 bodů Václava Trpišovského (maximální možný počet), 108 bodů Jana Kačenky i 105 bodů Martina Matury je vynikající výsledek. Poprvé se dva naše týmy účastní mezinárodní týmové soutěže Math comet, jejíž výsledky budou k dispozici příští týden. Do konce dubna se bude rovněž konat Junior Math challenge. V průběhu května se tradičně koná jarní kolo Matematické Soutěže (MASO), organizátoři však zatím konkrétní datum neuvedli. Nezbývá tedy nic jiného než trpělivě čekat a mezitím si čas krátit například triviálním důkazem iracionality čísla e.

Luděk Michalik

Luděk Michalik