Matematická sezóna vrcholí!

Ačkoli se studenti našeho gymnázia věnují matematice zodpovědně po celý školní rok, teprve začínající jaro je pro ně skutečnou třešničkou na dortu. Je to totiž období různých matematických soutěží, v nichž se především naši mladší studenti, tj. primáni až kvartáni, snaží dokázat, že právě jim jde matematika nejlépe. Ideální příležitostí k tomuto jsou tři celostátní soutěže, které se konají právě v těchto dnech.

První takovou událostí je Matematický klokan, soutěž, jež zkoumá především logické myšlení, kreativitu a schopnost řešení netypických úloh. Právě proto umožňuje i těm, kteří mají jinak v matematické teorii jisté mezery, aby získali dobrý výsledek. V nižší kategorii Benjamín letos soutěž nejlépe vyšla sekundánovi Václavu Trpišovskému, jenž dosáhl na výjimečný výsledek. Naprosto správně odpověděl na všechny otázky a získal maximální počet 120 bodů, což se zpravidla podaří maximálně dvacítce studentů v celé ČR. Na druhém místě v naší škole skončil primán Martin Kubíček se ziskem úctyhodných 109 bodů a třetí byla sekundánka Josefína Dušková ze 105 body. Mezi staršími studenty byl nejlepší Jan Kačenka s 87 body, hned za ním byl Matěj Rendla s 86 body a třetí místo ve školním kole obsadil Josef Frühauf s 84 body. Všem gratulujeme!

Další soutěží, jejíž školní kolo proběhlo nedávno, je Pythagoriáda. Školní klání slouží jako kvalifikace, která rozhoduje o postupujících do okresního kola tohoto zápolení. Letos si čest reprezentovat naši školu na okresní úrovni vybojovali následující studenti: Kubíček, Kolomazník (prima), Trpišovský, Dušková, Dyrc, Hrebík, Čáslavský, Herbstová a Říha (sekunda) a Frühauf, Bartoš, Kačenka, Luka, V. Malcová a Lisichkina (terice). Všem rovněž gratulujeme a přejeme jim hodně úspěchů v dalším pokračování soutěže.

Nakonec jsem si nechal soutěž zřejmě nejtradičnější – Matematickou olympiádu. Zde již v kategorii Z9 (tj. kvarta) proběhla jak kola školní a okresní, o kterých jsme Vás již informovali dříve, tak rovněž kolo krajské, kam postoupila Thea Kratochvílová. Krajské kolo se uskutečnilo téměř před měsícem, výsledky však budou k dispozici až od 15. dubna a rozhodně vás o nich budeme informovat. Okresní kolo v kategoriích Z6 - Z8 (prima – tercie) čeká naše žáky ve středu 8.4. a na základě výsledků školního kola se do něj nominovali následující účastníci: Uhlířová, Archalousová, Kubíček a Hladík (prima), Trpišovský a Škařupa (sekunda) Rendla, Arachalous, Carr, Bosák, Kačenka a Bartoš (tercie). Samozřejmě i jim přejeme hodně štěstí a úspěchů při jejich zápolení. Pochopitelně vás nezapomeneme referovat o jejich výsledcích.

Luděk Michalik