​Maturanti versus pedagogové

Na konci studia čeká naše maturanty celá řada výzev. Některé z nich jsou samozřejmé – maturitní ples, včasné odeslání přihlášek na univerzitu, poslední zvonění, maturita česká, maturita mezinárodní, závěrečný večírek či rozlučkové assembly. Některé jsou ovšem trochu netradiční, mezi ně patří například měření sportovních schopností a dovedností se zástupci pedagogického sboru. To obvykle zahrnuje tři sporty (fotbal, florbal a volejbal). Letošní oktáva je však již od pozvánky k tanci na maturitním plese až po sportovní utkání poměrně originální. Pro letošek se po vzájemné dohodě rozhodlo, že se síly budou srovnávat pouze ve dvou odvětvích – v petání a volejbalu.

Petáním (v divném francouzském originále pétanque) ve středu odpoledne sportovní klání začalo a učitelsko-vychovatelské týmy (Kožnarová, Haspeklová, Šrůta a Čermáková, Šedivá, Witt) prokázaly, že jsou nejen zkušené a sehrané, ale že jim také nechybí skvělé komunikační schopnosti. Maturanti (Polánek, Eassey, Poštulková a Mrázková, Podhajská, Orlická) jim však svým odhodláním, nepodceněným sportovním oblečením a natrénovanou přesnou muškou šlapali na paty.

Na novém hřišti, které je určené přímo pro pétanque, se sešly čtyři týmy po třech hráčích, role nekompromisního rozhodčího se zhostil Jakub Kunčák, jehož tajná zbraň tkvěla v přesném oku a svinovacím metru. Sportovní atmosféru umocňovalo početné obecenstvo. Hrály se tři zápasy – standardní, se zavázanýma očima a zády k hřišti. Nastupující generace nic neponechala náhodě, pečlivě vybraní hráči chodili poctivě trénovat, což bylo znát. Hned na začátku získali maturanti cenné body, které jim po prvním zápase zaručily vedení. Pedagogové opatrně střádali bod po bodíku, ale svou silnou stránku našli v utkání se zavázanýma očima. Hra probíhala tak, že dva hráči v týmu měli kravatu přes oči, aby nic neviděli, a jeden spoluhráč je vždy navigoval a radil, jakou silou mají kouli vyhodit, jak daleko se nachází prasátko nebo kterou soupeřovu kouli mají posunout. V prvním týmu pedagogů taktně vodil a navigoval své dvě spoluhráčky Šrůta, ve druhém Šedivá jako zkušená navigátorka noblesně instruovala dvěma jazyky své spoluhráče - Čermákovou česky a Witta anglicky. Witt dokázal, že mu pétanque jde stejně skvěle jako bowling a florbal, byl totiž nejpřesnější. Rozhodnout měly hody zády k hřišti… Po sečtení všech bodů mohl neomylný počtář Kunčák pouze konstatovat, že první sportovní utkání skončilo remízou 11:11.

O sportovní nadvládě pro letošní školní rok tedy rozhodovalo klání pod vysokou sítí, které se hrálo ve čtvrtek odpoledne. Kapitánovi volejbalového týmu pedagogů se sice sešlo několik omluvenek, i přesto však sestavil silný tým ve složení: Šedivá, Kasalová, Drábková, Chytrý, Kašpar a Michalik. Proti nim se postavilo sedm statečných oktavánů: Kostka, Malec, Kunčák, Vondráček, Paulavets, Scholzová a Šilhanová.

První set byl spíše oťukávací, obě dvě družstva se spolu ještě sehrávala, nicméně již se začaly rýsovat útočné kombinace tria Chytrý – Kasalová – Michalik na straně pedagogů, kterým oktáva čelila výborným výkonem v poli a nad sítí létajícím Malcem. Svoji mírnou převahu využili pedagogové k získání prvního setu v poměru 25:22. Ve druhém setu svoji hru ještě zpřesnili, a i když se oktaváni snažili o tvrdší zakončení, učitelé opanovali i tento set v poměru 25:21. Kdo čekal, že se maturanti složí a třetí set odevzdají, byl překvapen, protože studenti ve čtvrtém souboji téměř nechybovali a zaslouženě ho vyhráli v poměru 25:19. Celý zápas pak gradoval nejkvalitnějším čtvrtým zápasem, v němž se učitelé dostali do vedení 23:17, a už to vypadalo, že nezadržitelně směřují za vítězstvím. Neskutečnou šňůrou 7 bodů však Šilhanová na servisu přivedla maturanty k setbolu. V této chvíli se však ukázaly dobře trénované nervy pedagogů, kteří setbol odvrátili, takže o pár míčů později slavili vítězství 26:24 a tím i celkovou výhru.

Přes veškerou snahu nastupující generace se tedy pro letošek stali sportovními králi OPEN GATE učitelé s vychovateli, kteří v celkovém součtu zvítězili nad maturanty v poměru 2,5 : 1,5.

Petra Šedivá, Luděk Michalik