​Maturanti vs. pedagogové

Už to mají za sebou. Kdo? Maturanti. Co? Jasně, že maturitu, ale taky sportovní klání se svými pedagogy. Každý rok se těšíme, s jakou novou disciplínou mládež přijde. I letos se tradičně soutěžilo ve třech sportech, nesměl chybět florbal, mezi oktavány je totiž mnoho florbalových srdcařů, kteří od primy nevynechali jedinou ligu; volejbal byl opět sportem, který rozhodoval o vítězi; a oním překvapením se stal ping-pong. Kdo koho nakonec školil?

Ping-pong

Maturanti nejdříve vyzvali své pedagogy k zápasu ve stolním tenise. Zatímco oktáva měla v rukávu hned několik pingpongových es: nutno zmínit šampióny oblastních turnajů Havránkovou a R. Biharyho, 8 let strávených na kolejích, kde je pingpongový stůl stále v obležení, a především několikaletý intenzivní trénink v rámci kroužku pod vedením Michala Hensla; pedagogové do poslední chvíle hledali, kdo v tomto mači rozšíří jejich řady. Želízkem v ohni však bylo duo Kožnarová - Hensl. Ke stolu se postupně postavilo šest dvojic, jelikož se třikrát hrála smíšená čtyřhra. Páry se vybraly losem a hrálo se na dva vítězné zápasy.

První se pálky chopila dvojice Poláková - Plešák a proti nim nastoupili Drábková s Grejtákem. Od počátku bylo vidět, že maturanti měli natrénováno; zrakem přesně měřili délku stolu, byli sehranější. Ale i na druhé straně se po chvilce zadařilo, učitelé svým soupeřům šlapali na paty, Grejtákovo přísné oko přeměřovalo výšku sítě, Drábková přesně trefovala hranu stolu. Po dvou setech si těsně první bod odnášeli oktaváni. S odhodláním uzmout druhý bod nastoupili do dalšího duelu Kožnarová a Hensl, kteří zatápěli Nikolasi Biharymu a Máje Kolomazníkové. Skóre se dramaticky přelévalo z jedné strany na druhou, viděli jsme pohledné akce i neodehratelné rotující míčky. Cenný bod tentokrát získali, opět těsně, pedagogové. V rozhodujícím zápase se proti sobě postavily páry Šedivá – Udatný a Havránková - Robert Bihary. Ačkoliv mezi nimi probíhaly asi nejdelší výměny, kdy se čekalo, kdo udělá chybu, mladší z dvojic měla lehce navrch, a tak si dvoubodovým rozdílem připsala vítězství.

Oktaváni nad svými vyučujícími prozatím vedli 1:0.

Pedagogové – maturanti 1:2

Pedagogové: Drábková, Grejták, Hensl C, Kožnarová, Šedivá, Udatný

Maturanti: Bihary N., Bihary R., Havránková C, Kolomazníková, Plešák, Poláková

Florbal

Po úvodním pingpongovém duelu se maturanti a učitelé utkali na florbalovém hřišti. Pedagogové měli proti sobě zdatného protivníka, oktavánský oktet totiž ještě doplnila sušická posila Marek Prosser.

Od úvodního hvizdu však učitelé překvapivě dominovali. Byli pohyblivější a v útoku nebezpečnější. Po kombinaci s Rechtem rozvlnil poprvé síťku Kašpar, když si počkal na pohyb gólmana a pak umístil míček k tyči. Do první pauzy ještě po Grejtákově nabídce prostřelil Loulu sváteční střelec Hanzálek. Po pauze byli opět nebezpečnější učitelé, ale i oktaváni se začali dopředu osmělovat a častěji zaměstnávali klimbajícího Knížka. O změnu stavu se však postaral opět Kašpar, který se z první trefil bekendem. Za košilaté zkorigoval skóre Plešák a maturanti se vrátili zpět do zápasu. Bušili do obrany pedagogů, která však fungovala výborně a další snížení nepřipustila. A to i přes to, že závěrečnou minutu druhé třetiny hráli studenti přesilovku, a pak dokonce ve třech proti čtyřem, protože páni kantoři špatně střídali a hráli v pěti. Hned po vypršení trestu našel Recht Kárníka, ten si lišácky počkal a bekendem umístil míček přes nohu Louly k tyči. Krásný gól! Za chvíli zvedla diváky ze sedadel další skvostná kombinace. Hanzálek podél mantinelu vyhodil míček na Grejtáka, který si jej na půlce tělem zpracoval a křížem vyslal do samostatného úniku Kašpara. Ten si odclonil obránce a pěknou ranou k tyči překonal soupeřova gólmana popáté. V exhibičním duchu se nesly i další kombinace, přesilovkovou souhru zakončil fintou s holí mezi nohami Recht, který tak ke třem asistencím přidal i gól.

Po druhém sportovním klání byl tedy stav mezi učiteli a maturanty 1:1.

Pedagogové – Maturanti 6:1

Třetiny 2:0, 1:1, 3:0; góly Kašpar 3, Hanzálek, Kárník, Recht – Plešák; střely 23 – 7; hvězdy: 1. Plešák, 2. Kašpar, 3. Prosser

Sestavy

Pedagogové: Knížek G, Kašpar C, Grejták, Hanzálek, Kárník, Klauz, Recht, Witt

Maturanti: Loula G, Plešák C, Bihary N., Bihary R., Bureš, Ferbr, Kuliš, Prosser, Šindelář

Volejbal

Poslední souboj mezi oktavány a pedagogy se odehrál pod vysokou sítí. Obě strany byly velmi motivované, jelikož výhra v odbíjené znamenala vítězství v celé soutěži. Družstva se zdála vyrovnaná, za maturanty nastoupili kromě zkušené Polákové také dva čahouni – N. Bihary a Prosser, který své bývalé spolužáky podpořil již v druhém zápase. Mezi pedagogy sice výškově nikdo nevyčníval, zato svým volejbalovým umem převyšovala všechny Kasalová. Nejen že obětavě vybírala soupeřova prudká podání, ale zároveň koučovala všechny ve svém týmu. A ti ji poslouchali jak švýcarské hodinky.

Hned v úvodu prvního setu získala snad nekonečnou šňůrou podání důležitý bodový náskok vyučujících Drábková, která skočila na palubovku až 5 minut po úvodním hvizdu. Početní fanoušci v čele s maturantem Loulou dlouhou dobu vyzývali oktavány ke skórování. Skandování se nakonec vyplatilo a Prosser získal první body pro svůj tým. Ale jinak se žádné drama nekonalo. Učitelé téměř každý pátek celý školní rok trénují, tudíž to bylo na hře znát: přihrávky na tři, jistá podání a sledování nepokrytého prostoru na straně soupeře. Hensl skóroval několika povedenými výkopy a sem tam nějakou parádičkou bavil fanoušky na tribuně. Na druhé straně se těšili většímu ohlasu právě nejvyšší hráči, kteří nebezpečně smečovali, ale často také kupili chyby. Jejich spoluhráčky byly sice nenápadné, nicméně odvedly kus práce. První set nakonec ukončila důrazným odbitím jednou rukou a s pomocí sítě a s trochou štěstí Šedivá. Ve druhém setu se mnohé situace opakovaly jako přes kopírák, nicméně zezačátku se oktaváni drželi v těsnému závěsu za svými staršími protivníky. Klauz, Pospíšil a Hensl u sítě nádhernou výměnou a zakončením přesně na čáru opět dokázali, že zkušenost vyhrává nad mládím…

Pedagogové – maturanti 2:0 (25:13, 25:11)

Pedagogové: Drábková, Hensl, Kasalová C, Klauz, Pospíšil, Šedivá

Maturanti: Bihary N., Havránková, Novosadová, Poláková C, Prosser, Tyburcová

Ano, i další maturitní ročník nakonec ve sportovních disciplínách podlehl matadorům. Stejně jako maturitu zvládli oktaváni i sportovní klání se ctí, férově a bez zbytečných emocí. Po každém zápase si navíc teď už absolventi s učiteli a vychovateli zahráli přátelský zápas jen tak, pro radost, za odměnu. Nuže, společně strávených osm let je dlouhá doba na to, aby vše skončilo jen třemi sportovními zápasy.

Petra Šedivá, Michal Kašpar