Maturita 2018

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

stále pokračuje velmi příjemné a teplé jaro, přehnaly se sice přes nás nějaké bouřky, ale žádnou pohromu zde nenadělaly.

Vrátili se nám sextáni ze Španělska a dle počtu zhlédnutí jejich krátké koláže na našem FB Vás jejich krátký pobyt zaujal. Stále ještě máme další partičku jejich spolužáků ve francouzské Bretani. Na FB máme ale i další zajímavé akční zprávy včetně pozvání na Blue Van Festival příští čtvrtek, tak se rozhodně mrkněte.

Tento týden byl ale hlavně ve znamení velkého finále letošní oktávy.

V pondělí brzo ráno začaly a předevčírem opět rychle skončily maturitní zkoušky, tedy jejich ústní část. Každý student skládal 5 zkoušek, dvě ve společné státní části a tři v profilové školní části.

Maturitní zkoušky 2018 jsou tedy za námi, výsledky jsou opět velmi dobré, pro mnohé vynikající a celkově očekávané v tom dobrém i realistickém slova smyslu. Jako vždy excelentní výsledky ve státní zkoušce z anglického jazyka – průměr 1,0, standardně výborné výsledky v profilových zkouškách – průměr 1,29 a tradičně horší výsledky ve státní zkoušce z jazyka českého – 2,29. Nějak ta zkouška z češtiny prostě některým našim studentům nechutná, toto vyjádření berte samozřejmě s velkou nadsázkou, kolegové se snaží, seč mohou, ale zkrátka u pár jednotlivců to přes veškerou snahu asi nezabírá. Hlubší zamyšlení nad tím, proč mají naši studenti naprosto vždy samé jedničky ze všech ostatních jazyků kromě mateřštiny, ponechávám na každém z Vás a na Vašich případných vzpomínkách na maturitní zkoušku. Ale studenti jsou se svými výsledky v drtivé většině naprosto spokojeni a to je hlavní. Šedesát procent odmaturovalo s vyznamenáním a to je velká krása, navíc ta čtvrtina, co má samé jedničky, září samozřejmě štěstím.

Čerství maturanti si to poté rozdali s pedagogy ve třech sportovních disciplínách, včera uspořádali zábavné sportovní odpoledne pro ostatní gymnazisty, večer se konala tradiční grilovací rozlučka na kolejích, čekalo na ně maso všeho druhu, sýry, zelenina, saláty a domácí limonády. Dnes nás čeká finální rozloučení. V historii naší školy již jubilejní desáté, další skupina studentů tak opouští hnízdo OG, kde mnozí strávili posledních osm let svého života. Jako vždy jde o velmi emotivní událost, vše vypukne za chvilku, proto dnes již naše povídání zakončíme.

Oktáva 2018 je minulostí (nechci říci mrtva), zůstane v našich vzpomínkách, nechť však žije oktáva 2019!

Další důležité a zajímavé zprávy z tohoto a nadcházejícího týdne můžete očekávat přesně za sedm dní.

Jdeme gratulovat, tleskat, loučit se, objímat a trochu si i poplakat.

Za OG vám příjemný víkend

Petr Chára