Mise Biatlon podruhé

Koncem loňské biatlonové sezóny bylo potvrzeno, že III. kolo Světového poháru v biatlonu 2016/2017 se uskuteční v Novém Městě na Moravě. Po předloňské zkušenosti jsme ani chvilku neváhali a hned jsme zakoupili několik lístků na tratě Vysočina Arény, konkrétně do úseku zvaného “Modřínový háj“.

Byl čtvrtek 15. prosince 2016, hodiny ukazovaly půl třetí odpoledne, když skupina čtyř studentů ve složení Gabriela Penfold, Viktorie Hložková, Martin Kubíček, Jan Hrebík a paní vychovatelka Vlaďka Gíbalová, nervózně přešlapovali v hale kolejí a čekali na příjezd mikrobusu. Internetové zpravodajství slibující dopravní kolony poblíž Nového Města nám do karet nenahrávalo, ani Vlaďčiny panické poznámky, že se závod nestihne a že neuvidí Martina Fourcada, na našem relativním klidu rozhodně nepřidaly.

Štěstěna však stála při nás. Ačkoli jsme do cíle dorazili opravdu jen tak tak, podařilo se nám ulovit parádní místa přímo u trati, tudíž jsme mohli zblízka pozorovat a povzbuzovat všechny naše favority. Zbývající čas do závodu jsme si zkrátili voláním na rozcvičující se závodníky, většina z nich nám naše zavolání jejich jména oplatila úsměvem. Pak už jsme si začali užívat atmosféru závodu, hnali jsme do cíle nejen české závodníky, ale i naše idoly ze zahraničí. S vítězstvím Martina Fourcada, suveréna začínající sezóny, jsme byli spokojeni, zároveň nás potěšilo i krásné osmé místo Ondřeje Moravce. Po závodě jsem dostal nápad, že bychom ještě mohli zůstat v areálu a počkat na biatlonisty, až se budou „vyjíždět“. A vyplatilo se! Asi po dvaceti minutách čekání jsme odchytili Michala Krčmáře, Ondřeje Moravce, Jaroslava Soukupa a Lukáše Kristejna. Prohodili jsme s nimi pár slov, poděkovali za skvělý první den a vyfotili jsme se s nimi. Na naši základnu do Tří Studní jsme odjížděli nadšení a natěšení na další tři dny strávené s biatlonem.

Páteční dopoledne jsme vyplnili výletem do města Třebíče. Navštívili jsme starobylou židovskou čtvrť, židovský hřbitov i katedrálu sv. Prokopa. Na atmosféru Vánoc jsme se naladili návštěvou výstavy betlémů. Po obědě jsme se vydali vstříc ženskému sprintu. V Aréně jsme byli už 3,5 (!!!) hodiny před závodem, nicméně doprovodný program nás dostatečně zabavil. Když se start rychlostního závodu blížil, udělala nám radost Japonka Fuyuko Tachizakiová. Podporovali jsme ji natolik, že se při rozcvičování za námi ohlédla, přibrzdila a usmála se na nás. Sama asi takovou podporu v České republice nečekala. Podobná situace nastala i s hvězdami jako je Tiril Eckhoffová, Kaisa Mäkäräinenová, Laura Dahlmeierová, Ole Einar Bjoerndalen a Martin Fourcade – ti si s námi dokonce i „plácli“. Tentokrát jsme po závodě ulovili fotky s Veronikou Vítkovou, Evou Puskarčíkovou a Markétou Davidovou, velkým talentem českého biatlonu.

V sobotu nás nemile překvapily davy lidí stojící na zastávce autobusové linky směr Aréna. Vlaďka musela nás, své svěřence, chránit vlastním tělem, aby nás dav neutlačil. Nakonec vše dobře dopadlo, vešli jsme se hned do prvního vozu a vyjeli jsme. Stíhací závody přinesly opravdu zajímavou podívanou, nicméně to nejlepší přišlo až nakonec, v neděli. Nejprve si Ondřej Moravec vyjel v hromadném závodě čtvrté místo. O dvě hodinky později však Gabriela Koukalová a s ní celá Vysočina Aréna slavila vítězství. Kdo závod sledoval, ví, jak úžasná atmosféra panovala. Divím se, že místní tribuny stojí doteď, protože fandění, které fanoušci předvedli, člověk jen tak nezažije. Po medailovém ceremoniálu jsme se už jen dostali k autu a vyjeli zpět k nám, do Open Gate.

Z tohoto výletu jsme si přivezli skvělé zážitky, rozhodně máme na co vzpomínat. Perfektní fotky ZDE, máme se čím chlubit. Vykřičené hlasivky, protože jsme byli těmi nejaktivnějšími fanoušky. Celý tento výlet byl jedním slovem nezapomenutelný, lépe to snad ani popsat nejde. Více jsme si ho asi užít nemohli.

Na závěr bych chtěl opravdu moc poděkovat vedení Open Gate za to, že nám tento výlet opět umožnilo. Vlaďce pak za to, že tohle všechno perfektně zorganizovala a že se o nás tak krásně starala! Děkujeme!


- Jan Hrebík -