Moje tabu není tabu!

V úterý 28. ledna 2020 se na Open Gate konala již druhá No Taboo konference. Na této akci s podtitulkem “Moje tabu není tabu” se studenti opět setkali s tématy, kolem kterých se ve společnosti mnohdy chodí po špičkách nebo ve kterých převládají předsudky a stereotypy. 

Jak nás ovlivňují vztahy? Jaké to je být transsexuálem? Jaký je život židovského kněze? Na tyto a další otázky mohli najít studenti OG nové odpovědi. 

Mezi letošními speakery se objevili psychologové, kněží, ilustrátoři a mnoho dalších. Například Lucie Čelikovská, psycholožka, Eliška Podzimková, fotografka a ilustrátorka, Chaim Kočí, judaistický kněz nebo Tomáš Studeník, inovátor. Přehled všech vystupujících najdete zde.

Akce se skládala z několika přednášek, některé si studenti vybírali sami, některé byly společné. Nutno říci, že zajímavé byly všechny. 

Celý den odstartovala přednáška Tomáše Studeníka o tom, jak někdy může neúspěch být vlastně cestou k úspěchu a jak nedokonalosti vytváří dokonalost. Osobně si myslím, že toto téma je v životě studenta klíčové, protože nějaký ten nezdar čas od času prostě přijde, a je důležité se z něho nezhroutit.

Za zmínku nepochybně stojí i přednáška psycholožky Michaely Veselé o vztazích, jejich vlivu na nás. Zazněla zde řada podstatných myšlenek a vztahových “návodů”, např. že vztah musí být postaven na respektu nebo že nemůžeme jen tak rozhodovat za druhé, i když si třeba myslíme, že dělají nějakou chybu.

Další na programu byla společná panelová diskuze. V této části programu jsme se setkali se zástupci tří náboženství, a to judaismu, křesťanství a islámu. Měli jsme možnost dozvědět se o životě lidí z různých kultur a prostředí a porovnat rozdíly. Samozřejmě byl prostor i pro dotazy, a že jich nebylo málo.  

Na konci dne byl čas pro reflexi a rozloučení s mluvčími. Po konci oficiálního programu pak měli studenti možnost si o tématech na konferenci znovu popovídat v Poradenském centru, tentokrát už s ostatními studenty.

Masky šly dolů, mluvili jsme otevřeně. No taboo konference opět nezklamala a my se již můžeme těšit na příští rok.