Ňamka Day na kolejích

Tak jsme se po roce opět dočkali. Na kolejích se 2. března uskutečnil další Ňamka Day. Do poslední chvíle jsme byli všichni napjatí, protože recept se odtajnil až odpoledne v den soutěže. Bude to něco pro milovníky masa, nebo spíše pro cukrofily? Nakonec volba vychovatelů padla na klasiku – bramboráky!

Sedm soutěžních týmů se rozmístilo v kuchyňkách po celých kolejích. Tak velký počet týmů jsme již dlouho nezaznamenali, konkurence tedy byla velká. Souboj v tom, komu se podaří vyrobit chutnější a originálnější bramboráky, můžeme označit za opravdu napínavý. Týmy byly vynalézavé. Například proti kouři z pánve se jedno družstvo bránilo pomocí plaveckých brýlí. Další tým měl problémy držet se zadání a přidával do svého výtvoru různé nepovolené ingredience. Někteří studenti se tvářili jako upíři s alergií na česnek, jiní naopak česneku přidávali, což vyvolalo bouřlivou debatu, kterou ukončilo až demokratické hlasování týmu. Někteří soutěžící bojovali s časem, jiní měli hotovo hodinu před odevzdáním a řešili zapeklitý problém, jak udržet bramboráky teplé…

V 18 hodin bylo dobojováno a zasedla pětičlenná porota, která velmi odpovědně určila tři vítězné týmy. Studenti se o svém umístění dozvěděli ve 20 hodin v hale kolejí, kde proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů, předání sladkých odměn a Michelinských hvězd. A poté konečně nastala očekávaná chvíle – ochutnávání připravených bramboráků a sdělování si individuálních preferencí ohledně jejich chuti a vzhledu. Kdo zaváhal, měl smůlu. Za chvíli bylo snědeno. Zbývá se tedy těšit na příští ročník.

Alena Krejčíková