Ňamka day v Open Gate

Základem tradiční kolejní akce Ňamka day byla letos staročeská nota. Pekly se lokše (bramborové placky), v našem pojetí potřené povidly. Pečenou kachnu se zelím jsme k nim tentokrát neservírovali, ačkoliv se tradičně s lokšemi podává.

Recept však byl našim čtyřem soutěžním týmům utajený do poslední chvíle. Napětí, jaké jídlo budou soutěžící vařit tentokrát, by se dalo doslova krájet. Každý tým byl vybaven nejen stejným receptem, ale i potřebnými surovinami a kuchyňskými pomůckami. Po jejich převzetí mohlo klání začít.

I když času na přípravu nebylo nazbyt a většina studentů lokše znala nanejvýš z četby klasické české literatury, poradili si všichni s výzvou skvěle. Překvapili jak samostatností při přípravě, tak výsledkem, kterým byly tenké, krásně rozválené placky, pečené nasucho. Pětičlenná porota složená ze studentů měla opravdu těžkou práci, aby všechny výtvory spravedlivě ohodnotila. Nakonec se jí podařilo určit tři vítěze: na třetím místě se umístil tým Zbytky z Lidlu (chlapci z modré dolní), na druhém místě byly Těhulky – děvčata z oranžové dolní (název týmu prosím nebrat doslova) - a Palmu vítězů si odnesl tým HOPŠUPPRÁŠEK čili děvčata z oranžové horní. Tyto dívky z primy a sekundy nás všechny nadchly tím, jakého kuchařského ducha v sobě ukrývají. Vítězné týmy byly při slavnostním vyhlášení pasovány vařečkou na Extrachefa, SuperExtrachefa a Masterchefa a odnesly si sladké odměny. Mimořádné ocenění dostal čtvrtý tým, který sice nevyhrál, ale i tak si odnesl cenu, především za hrdinský boj s nefunkčním sporákem.

Důležité je, že při letošním Ňamka day nebyly žádné kuchařské naděje zklamány, soutěžící se dobře bavili, ostatní ochutnávali a na kolejích panovala výborná nálada.