​Nečekané vítězství našich debatérů

Do malého východočeského města Nová Paka se 24. března 2017 sjely debatní týmy z celé ČR, aby zde mohly změřit svůj řečnický um. Hlavním cílem však bylo postoupit do finále, které se bude konat za měsíc. OG do boje o postup vyslalo nejen zkušené mazáky, ale i malé zelenáče. Do Paky odjely tři týmy, které debatovaly buď v češtině, nebo v angličtině. K doplnění našich týmů jsme přibrali ještě několik debatérů ze spřátelených škol. V následujících odstavcích se dočtete informace o průběhu debat jak v českém, tak anglickém jazyce.

Česká debata

Hned na začátku soutěže narazil tým OG (Thea Kratochvílová, David Ulvr, Natan Kratochvíla) na zkušeného soupeře, nicméně vynikající souhře a smršti argumentů se dlouhodobě nedalo vzdorovat, náš tým si tedy odnesl první vítězství v tomto turnaji. V druhém kole klání náš tým doslova rozdrtil slabšího rivala a připsal si na konto další výhru. Ovšem z radostného opojení nás vytrhl další zkušený tým, se kterým jsme bohužel nepřesvědčivě prohráli. Tento neúspěch nás však motivoval k tomu, že v další debatě jsme byli nad věcí, čímž jsme zmatený tým protistrany rozprášili. S pocitem zadostiučinění jsme si šli lehnout. Další den jsme opět vyhráli. Tuto vítěznou jízdu jsme zakončili až na stupních vítězů, a to hned prvním místem a postupem do finále. A aby toho nebylo málo, tak titul nejlepšího řečníka turnaje získala Thea Kratochvílová.

Anglická debata

V anglické debatě nás reprezentovaly týmy dva: 50 Shades of Grate (Vašek Loula, Bett Janečková, Sofie Popova) a OMG (Alex Carr, Viktor Říha, Martin Kent Kraus). Pro první tým byla první debata tzv. standby, tedy tým nedebatoval, jelikož neměl s kým. V další debatě se však naši debatéři konečně setkali s prvním protivníkem, kterého překvapivě snadno převálcovali, a výhru získali. Třetí debata už však tak slavná nebyla, i když jen těsně. Stejně tomu bylo i u čtvrté, kterou naši řečníci na svou stranu také nezískali. Nicméně v poslední debatě zabodoval náš tým úplně nejlépe. Pro druhý tým (OMG) byl tento turnaj velmi přínosný. Zkušení debatéři tohoto týmu dokázali vybojovat výhru ve všech debatách, kterých se účastnili. K tomu všemu nás i zde čeká dávka vrcholného opojení: nejlepším řečníkem anglické ligy byl jmenován Martin Kent Kraus.

Hezké, že? Jen doufejme, že nás tento vítězný elán neopustí ani ve finále. Tímto bychom rádi také poděkovali škole v Nové Pace za ubytování, stravu a prostory pro debatování, rovněž bychom rádi vyjádřili díky našim trenérům - Tomislavu Procházkovi a Václavu Soukupovi - za jejich cenné rady a nápady. Za měsíc se těšte na zprávy z finále. Držte nám palce!

Sofie Popová, Natan Kratochvíla