Není svátek jako svátek

Když má někdo svátek, je zvykem mu popřát. Když má svátek republika, stane se svátek státním. Jak ho ale oslavit? A jak popřát? Co dělat?

Na kolejích jsme se rozhodli pro dvě cesty – kolegové, kteří mají na starosti na kolejích primu a sekundu, vyjeli na celodenní výlet, ze kterého si můžete přečíst samostatný příspěvek. My, kteří jsme zůstali se „zbytkem“, jsme se rozhodli, že našim studentům přiblížíme dobu sv. Václava tak trochu netradičně, to znamená jinak než pouštěním filmu a vytvářením kvízu.

To, že jsme měli dobové kostýmy, byla téměř samozřejmost. To, že jsme nabídli pestrý program, vlastně už také. Celé odpoledne začalo srazem v našem zahradním altánku, kde si všichni příchozí vyslechli legendu o sv. Václavovi v jedné z původních verzí. Kdo chtěl, mohl si Václava nakreslit - kdo vlastně ví, jak vypadal? Troufneme si tvrdit, že málokdo. Všichni se pak mohli rozhodnout, jak naloží s časem, protože jsme jim nabídli možnost lukostřelby, přípravy a pečení králíka a kuřat (a posléze slaniny, placiček slaných i sladkých...), výrobu moštu, másla, těsta na trdla, a to vše v čase zvolna plynoucím. To se později ukázalo jako nejcennější deviza celého odpoledne – nikam nespěchat, čekat, až se upeče králík, kuře, placka a přitom si povídat a přikládat na oheň a přemýšlet, co dalšího zase naplánujeme, uděláme.

Pokud se ptáte, co jsme všechno stihli za ty čtyři hodiny, po které náš program trval, musíme říci, že hodně. Opravdu jsme toho králíka, kuřata, slaninu, placky i buřty upekli. Opravdu si skoro všichni zastříleli z luku. Opravdu pár lidí utlouklo máslo. Opravdu pár lidí udělalo jablečný mošt. Opravdu pár lidí nakreslilo sv. Václava. Opravdu si většina vyslechla legendu. Opravdu se někteří starali o oheň. Opravdu se také starali o pravidelné otáčení masa a placek. Opravdu nespěchali, i když chtěli. Opravdu se všichni bavili. Rozhodně ti, co přišli.

A opravdu si asi nejpozději za rok znovu všechno zopakujeme. Díky, Václave!

Foto ZDE


Adéla Boudová, Draga Čermáková, Elen Haspeklová, Michal Hensl, Pavel Knížek