Nesem vám noviny, poslouchejte

Ladovy obrázky zobrazující vesnický život v zimním období zná asi každý z nás. Ale možná vás překvapí, že podobně jako na umělcových malůvkách to vypadalo i 5. prosince tohoto roku v Open Gate při tradičním adventním zpívání, které jsme tentokrát z haly kolejí přenesli k babickému rybníku.

Myšlenka to byla skvělá. Napadlý sníh vytvořil tu nejkrásnější kulisu pro podobnou akci. Děti nesly lucerničky se zapálenými svíčkami, v čele průvodu šel kolega vychovatel, který udával tón hrou na kytaru, ostatní se zapojili pomocí rytmických nástrojů. Takto jsme došli až k jesličkám na návsi, kde zazněly další koledy a písně – Půjdem spolu do Betléma, Pásli ovce Valaši a Půlnoční. Pro dobrou náladu a na zahřátí se upíjel horký vánoční čaj. K němu děti přikusovaly kolegyní upečené perníčky, po nichž se jen zaprášilo. Nechyběly ani křížaly, sušené kousky jablek, které děti o podzimních víkendech na kolejích za našeho dohledu předem pečlivě připravovaly. Kdo chtěl, nasál při zpívání pravou předvánoční atmosféru a o to více se začal těšit na Vánoce.

Pokud byste si přáli zažít výše popisované na vlastní kůži, máte poslední šanci v úterý 12. prosince, protože kvůli vánočním večeřím a letošnímu kalendáři máme čas na zpívání kratší. Přijďte tedy příští úterý ve 20:30 na koleje a vydejte se s námi po stopách adventního veselí, které velmi dobře znali už naši předci a které vždy předcházelo tradičním oslavám Vánoc.

Alena Krejčíková