No Taboo Conference

V naší dnešní společnosti většina lidí alespoň tuší, kdo je to například transsexuál, avšak podstatně méně z nás ví, co jeho život opravdu obnáší, s jakými těžkostmi se musí vyrovnávat nebo z čeho se naopak raduje. A právě za účelem seznámit studenty s takzvanými tabu tématy, o kterých se ve společnosti mluví často jen s ostychem a nevědomostí, proběhla minulý týden na naší škole No Taboo Conference. Po celý jeden den si studenti mohli vybírat z opravdu pestré nabídky různých seminářů, dílen a přednášek. Tam se díky zajímavým aktivitám nebo neuvěřitelným životním příběhům lidí, kteří se nebáli jít proti proudu, dozvěděli o tabuizovaných tématech trochu více.

Mezi speakery se objevil například Jiří Basl, který strávil 25 let u ozbrojených složek ČR, u Policie ČR a Armády ČR, a 15 let působil jako policejní vyjednavač v týmu krizového vyjednávání a intervence v Praze. Na svojí přednášce vysvětloval třeba to, že domácí násilí není jen hádka nebo konflikt. Také popsal, podle čeho se domácí násilí pozná. Mluvil třeba o dopadech těchto dlouhodobých negativních stavů v rodinách na děti a celkově na jeho oběti. Vysvětloval různé mýty o domácím násilí a o prvních náznacích, které k tomuto mohou vést.

Mezi dalšími přednášejícími byl také Martin Loučka, ředitel Centra paliativní péče a psycholog, který se věnuje rozvoji péče o těžce nemocné a umírající. Na své přednášce seznamoval studenty nejen s tím, co paliativní péče je a co nabízí, ale také co je pro lidi v závěru života důležité a jak o smrti mluvit se svými blízkými. Studenty seznámil s tzv. hospicy, které v naší republice zatím moc rozšířené nejsou, ale jsou pro umírající pacienty velkým přínosem, protože jim je poskytována také psychická podpora.

Z řad známých tváří z umělecké oblasti pozvání přijala ilustrátorka, fotografka a animátorka Eliška Podzimková, která mluvila o své 13. komnatě a o své cestě k úspěchu.

Historicky první No Taboo Conference sklidila obrovský úspěch jak mezi studenty, tak mezi učiteli. Osobně už se nemůžu dočkat další. 

Zde si můžete prohlédnout pár fotografií.