Novinky z programu Duke of Edinburgh Award

S pomalu se blížícím koncem školního roku vrcholí také letošní DofE aktivity. Příjemné jarní počasí je signálem pro konání všech cvičných a kvalifikačních expedic, které jsou nezbytnou a také nejoblíbenější součástí programu. Vzhledem k rekordní účasti našich studentů (letos se jich do Ceny zapojilo 44) tak prakticky nemine víkend, ve kterém by nějaká expedice neprobíhala. Podívejme se na jednotlivé úrovně postupně.

Bronzoví právě procházejí intenzivní přípravou na své expedice. Naučili se pracovat s mapou i buzolou a postupně plánují svoji cvičnou expedici, která se uskuteční poslední květnový víkend v okolí Babic. Před ní je ještě čeká kurz základů první pomoci, seznámení se se základy pravidel pohybu v přírodě a samozřejmě se něco přiučí i z tábornických dovedností. Na kvalifikační expedici se pak všichni bronzoví účastníci vydají na samém konci školního roku (22. 6. - 24. 6.) do krásné přírody České Kanady. Garantkou bronzové úrovně je Lubica Knížková.

Absolventi stříbrné úrovně si již od počátku ledna plánují své expedice v expedičních týmech a na jaře se tak postupně o různých víkendech uskuteční čtyři cvičné a čtyři kvalifikační expedice. Jejich náplň je letos velmi různorodá. První skupina zůstala u tradiční pěší expedice. Ta proběhne za asistence Jana Udatného na přelomu května a června nedaleko Českého lesa a studenti si za její cíl stanovili poznání místních kostelů. Druhou skupinu čeká jachtařská expedice pod vedením našeho jachtařského experta Davida Nitscheho. Třetí skupina se rozhodla pro vodní turistiku, a tak se koncem června vydá splouvat řeku Sázavu, kam se vydá s Peterem Sommersem. Poslední skupina si se svojí kvalifikační expedicí počká až na začátek září. Bude se jednat o expedici na kolech a přítomen jí bude školitel Luděk Michalik.

Pravidlem se již stalo, že se někteří studenti OPEN GATE účastní i nejvyšší – zlaté – úrovně programu. V letošním roce se budou poprvé konat dvě zlaté expedice. První z nich v rumunském Banátu v polovině června, druhá v samém závěru školního roku (od pátku 28. 6. do úterý 1. 7.) v oblasti Slovenského Rudohoria. Oběma samozřejmě předchází důkladná příprava včetně víkendových cvičných expedic. První proběhla na konci minulého týdne ve Ždárských vrších (na fotogalerii se můžete podívat zde), druhá se bude na konci května konat v Jizerských horách. Studenti se samozřejmě také zúčastnili zdravotnického kurzu Červeného kříže, musí ovládnout základy jazyka dané země a absolvovat celou řadu přípravných schůzek.

Kromě plnění aktuálních aktivit nás také začátkem června čekají dvě slavnostní události ve formě předávání certifikátů úspěšným absolventům programu za minulý školní rok. V úterý 3. června budou pěti studentům oktávy v prostorách Velvyslanectví Velké Británie předány certifikáty za úspěšné splnění zlaté úrovně. Tento certifikát se jim také stane vstupenkou do Alumni klubu, který při české DofE národní kanceláři začal vznikat minulý rok. Přesně o týden později (10. června) budou certifikáty odměněni i všichni úspěšní stříbrní a bronzoví absolventi. Již tradičně zde OPEN GATE bude mít jedno z největších zastoupení. V minulém školním roce úspěšně splnilo bronzovou, či stříbrnou úroveň 26 studentů naší školy. Všichni jsou pozváni do Kongresového centra, kde celý slavnostní akt za účasti partnerů programu (mimo jiné cestovatele Dana Přibáně, který proslavil trabanty po celém světě, nebo rybářského dobrodruha Jakuba Vágnera) proběhne.

Luděk Michalik