OG Cup 2019

Po třinácté hostila naše škola florbalový turnaj osmi středoškolských týmů. Už hezkých pár let se hraje ve velké hale na regulérním hřišti s pěti hráči v poli a zápasy rozhodují certifikovaní rozhodčí ČFbU, turnaj tedy má výbornou sportovní úroveň. Na putovní pohár si zatím sáhli hráči Gymnázia Jihlava (2013, 2014), Gymnázia Teplice (2015, 2016, 2017) a Gymnázia Hostivice (2018, 2019). Protože vloni pohár nějakým nedopatřením nedoputoval z Teplic do Hostivic, hrálo se letos o nový; větší, blýskavější a hezčí.

Pod záštitou autora tohoto článku organizují turnaj sami studenti, tento rok drželi taktovku v rukou Filip Haltmar a Šimon Mráz. Myslím si, že po této stránce všechno proběhlo bez větších zádrhelů a organizačnímu týmu nelze než pogratulovat a poděkovat.

Náš tým ve složení Poráč – Haltmar, Bartoš, Horníček, P. Mikulanda – Prokeš, Luka, J. Hošťálek, Valeš, Kubíček, Garbini si dal jasný cíl: semifinále. Tento cíl se však splnit nepodařilo. Stopku našim ambicím vystavili sajrťáci, kteří nás ve čtvrtfinále sfoukli jak svíčku 4:0. Nutno říct, že naši hoši až na klíčový zápas předváděli velmi dobré výkony. V základní skupině sice prohráli se silnými Teplicemi 4:1, ale skoro celou první půlku vedli a byli lepší. Následně přejeli EDUCU 3:0 a v posledním zápase remizovali s nerudy 2:2, když vyrovnávací gól dostali až těsně před koncem. Ve čtvrtfinále jsme shořeli jak papír na neproměňování vyložených šancí. To sajfrťáci byli v koncovce velmi efektivní. Dalo by se říci, že celé čtvrtfinále měli pod kontrolou, protože od začátku vedli a naši hoši se s touto pro ně novou situací a tlakem nedokázali vypořádat. Škoda, příště snad budeme vyzrálejší a úspěšnější.

První semifinále nabídlo krásný boj a nevídané drama. Tepličáci vyhráli rovněž bez ztráty bodu skupinu B (se skórem 16 – 2) a narazili na skorodomácí říčaňáky. Hrál se velmi vyrovnaný a pohledný florbal, ale byli to lázeňští hosté, kteří si trpělivou hrou vypracovali dvoubrankový náskok. Už dvě minuty před koncem sáhli říčanští při své přesilovce k odvolání gólmana. Vylepšenou přesilovku sice nevyužili, ale po jejím skončení vykřesali jiskřičku naděje a 33 sekund před koncem snížili na 2:1. Vyhráli klíčové buly, opět odvolali gólmana a 6 sekund před koncem Pros nádhernou ranou vymetl levou šibenici. To byl pro tepličáky těžký direkt. Viditelně otřesení nastupovali do prodloužení, které se hrálo se čtyřmi hráči v poli. A než se stačili rozkoukat, dostali rozhodující branku – po 19 sekundách hry.

Loňští vítězové z Hostivic prošli základní skupinou bez ztráty květinky (s celkovým skóre 16 – 4) a ve druhém semifinále si poradili s našimi přemožiteli ze čtvrtfinále 3 - 0. V utkání sice hostivičtí nedominovali tak jako v základní skupině (6 - 1), ale hráli trpělivě a otěže utkání třímali pevně v rukou. Recept na vynikajícího Růčku v bráně sajfrťáci najít nedokázali.

V zápase o třetí místo s tepličáky na tom byli nejprve lépe sajfrťáci, tudíž se dostali do vedení. Ještě v první polovině se ale Tepličtí uklidnili, vyrovnali, nalezli ztracenou herní pohodu a postupně navyšovali skóre. Druhá půlka se hrála už v exhibičním tempu a hráči z města tak akorát teplých pramenů hydrogenuhličitano-sírano-sodného typu s bohatým obsahem minerálů a příměsí radonu si mohli na krk pověsit alespoň bronzové medaile.

Finále nabídlo velkou florbalovou parádu. A skoro jako přes kopírák se odehrál loňský scénář. Střetla se dvě velmi rozdílná mužstva. Říčanští se v celém turnaji spoléhali na kolektivní výkon, všichni byli dobří, sehraní, báječně se doplňovali a kombinovali, každý hráč dokázal nebezpečně zakončit. I v týmu z města na západním okraji Prahy, kde se v krabicích od vína jen tak mýrnyks-týrnyks objevují milióny, všichni florbal hrát umí, navíc dost dobře, ale výkon týmu byl přímo odvislý od formy kapitána Lombina. A tomu se ze začátku moc nedařilo. Říčanští svou typickou kombinační hrou svého soupeře přehrávali a nezapomněli ani střílet góly. Postupně navýšili své skóre až na 3:0. V polovině druhé části hry se zdálo, že pohár se bude stěhovat jen na Komenčák, ale chyba lávky. Hostivičtí snížili a začali se dít věci! Jejich soupeři znervózněli a zatáhli se do obrany, a tak přišel trest v podobě kontaktního gólu. Potom přišel kolaps říčaňáků. Lombino začal čarovat jak Rath na návštěvě u Kottů, vyrovnal a minutu před koncem strhl vedení na stranu Hostivických. Nový pohár míří po zásluze do Hostivic.

Direktoriát soutěže vyhlásil i nejlepší hráče turnaje: korunu střelců získal Lombino z Hostivic, nejlepším gólmanem byl Hoffman z Teplic a nejlepším hráčem Pros z Říčan.

Doufám, že sem všichni zúčastnění jezdí rádi a rádi si přijedou zahrát florbal i napřesrok.

Pro milovníky statistik zde máme tradiční tabulky a nesmí chybět ani fotogalerie.