OG opět boduje: vicemistři Evropy!

Po obrovském úspěchu na mistrovství světa v online debatování (WODC), kde pro Českou republiku získali titul mistrů světa, a na mistrovství světa ve formátu Karl Popper (KPDC), kde dosáhli na světový bronz, debatéři z Debatního klubu Open Gate opět bodují. V minulém týdnu byli Šimon Podhajský a Václav Soukup součástí čtyřčlenného týmu národní reprezentace, který na open debatním mistrovství Evropy ve Stuttgartu postoupil jako první český tým v historii až do finále. Ve vyřazovacích bojích porazili mj. rumunské a jihokorejské národní týmy, které obhajovaly vítězství z předešlých let. Ve finále nakonec podlehli kanadské národní reprezentaci tím nejtěsnějším rozdílem – 3 : 4.

Open debatní mistrovství Evropy ve Stuttgartu, neboli EurOpen 2010, je největší pravidelný debatní turnaj ve střední Evropě. Tento rok se jej účastnilo na třicet týmů z dvanácti zemí. Pravidelně se jej účastní také reprezentační týmy států neevropských; jedná se totiž o výjimečnou možnost vyzkoušet si podmínky klasického mistrovství světa ve formátu Worlds (WSDC), jež se v posledních letech konalo např. ve Washingtonu DC, Aténách či Dauhá.

S tím samým týmem zaznamenali Vašek a Šimon snad ještě větší úspěch. Jimi spolupsaný esej na téma „Vojenské operace NATO v Afghánistánu nejsou ospravedlněné“ uspěl v obrovské konkurenci 330 týmů na letošním International Public Policy Forum. Postupuje tedy z kvalifikačního kola do užšího výběru 32 nejlepších týmů. V dalších dvou korespondenčních kolech se výběr zúží na osm týmů, jež společnost Bickel & Brewer spolu s New York University pozvou do New York City; tam IPPF po několika kolech přímých konfrontačních debat pozná svého vítěze. Tým České republiky bude nyní debatovat proti mongolské Hobby School of Ulanbaatar, kterou shodou okolností už jednou porazil v WODC; výsledky dalšího kola budou známy 20. prosince.

International Public Policy Forum (IPPF) je největší akcí svého druhu na světě. Soutěží se v ní o hlavní cenu $10,000; v USA je i díky svému spojení s National Forensics Association široce známá a značně prestižní. Téma zůstává po celý ročník stejné, avšak argumentace týmů se může dále měnit, rozšiřovat, vyvíjet či jinak zlepšovat.

Šimon Podhajský