OGFF on-line

Francouzský režisér Jean-Luc Godard kdysi prohlásil, že se vždy snaží udělat, co ještě uděláno nebylo. V tomto duchu se nesl i letošní ročník tradičního OGFF (Open Gate Film Fest). Obvykle studenti na dvě odpoledne a dva večery obsazují třídy okolo atria, kde se simultánně promítají jimi vybrané filmy, a o pauzách mezi snímky si pochutnávají na připraveném občerstvení. Z pochopitelných důvodů jsme tento model nemohli v roce 2021 uskutečnit. Rozhodli jsme se proto zorganizovat OGFF on-line.

V pondělí, středu a pátek se naši spolužáci napříč ročníky, a dokonce i učitelé připojili na Discord, aby se podívali na nabízený film. Ke zhlédnutí byly trháky Sám doma; Hoří, má panenko nebo Nedotknutelní. Co tyto filmy spojuje? Zdánlivě se může zdát, že nic, ale opak je pravdou. Přišlo nám, že nelze současnou situaci ignorovat a je potřeba se k ní nějak vyjádřit… Snímky o zombie apokalypse by pravděpodobně podnětné diskuse nevyvolaly. Ve finálním výběru tak zůstaly filmy, které s humorem a nadsázkou nahlíží na situaci člověka, jemuž se změnil svět, rozpadl řád, zmizely životní jistoty, a on se s tím přesto snaží s nadhledem vypořádat. Jedná se o komedie natočené v různých dobách a různých zemích. Ve zkratce jsme se snažili ukázat, že podobné krize, jako je třeba ta dnešní, nejsou pro lidstvo ničím novým a že i v největší tmě se můžete usmívat.  

Šlo vše hladce? Dobrá otázka, díky za ni. Samozřejmě, že ne. Asi tak milión věcí se pokazilo. Jeden příklad bude stačit za všechny. Byla středa večer a my jsme se chystali promítat Hoří, má panenko. Těsně před začátkem se nám ale naše IT část týmu omluvila, že nutně musí pryč. Od té chvíle šlo všechno z kopce. Začali jsme a nefungoval zvuk. OK, zádrhel jsme opravili celkem bez problémů. Hned po znovuspuštění však odešel obraz. Omluvili jsme se a narychlo sehnali jinou verzi filmu, k níž pro změnu nešly přidat titulky…

Vidím zde dva závěry. Zaprvé, je potřeba vřele poděkovat našemu stoickému publiku, které podobné nesnáze překouslo. Zadruhé, už se nebojíme a pro příště víme, jak na to! Tohle bych chtěl vyzdvihnout. OGFF byl vždy mou nejoblíbenější akcí na naší škole. Minulý ročník byl zrušen a tento málem také. Věřím, že jsme našli model, který můžeme předat dalším generacím organizátorů. Odcházím tak ze školy s jistotou, že festival bude přežívat, ať už se ve světě děje cokoliv.