​Okresní kolo zeměpisné olympiády: Zima jako v Rusku

„Tak tohle je ta geografická elita okresu Praha-východ.” S těmito slovy nás po příjezdu přivítal čelákovický učitel, který měl na starost organizaci zeměpisné olympiády. Jezdit každé jaro (letos to bylo 27. února) na tuto soutěž je na Open Gate už dlouholetá tradice. V Čelákovicích jsem já sám své znalosti ze zeměpisu poměřoval s ostatními už pošesté. Tento rok to ale bylo jiné. Kromě testu z geografických znalostí jsme museli navíc projít zkouškou mrazu, ale i obrovské trpělivosti.

Když jsme se ráno v půl osmé sešli před školou, hodnoty na teploměru byly hluboko pod nulou. A v Karkulce, která stála celou noc venku, už pomalu začínala zamrzat i nafta. Cesta do Čelákovic začala tedy opravdu krušně, ale po čase, kdy se vzduch v autě ohřál na teplotu blížící se nule, to už bylo v celku přijatelné. Naše výprava ve složení já – Matěj Rendla (6. B), Nicolas Wichert (5. A), Mikuláš Škorpil (3. B), Mathew Novák (3. B), Daniel Strnad (1. B) a Jáchym Kulhánek (1. A), samozřejmě pod vedením pana Kašpara, dorazila na místo v pořádku po deváté hodině. My všichni, kteří jsme se kvalifikovali do okresního kola, jsme se rozdělili do tříd podle věkových kategorií a čekali na zahájení prvního testu. A čekání jsme si letos na olympiádě užili opravdu hodně.

Organizátor nám sdělil, že letos musíme striktně dodržovat časový plán. Což o to, to by ani nevadilo, kdyby na všechno nebylo vyhrazeno asi třikrát tolik času, než bylo potřeba. Po úvodních 45 minutách čekání jsme měli vyhrazenou hodinu na test geografických znalostí. Jelikož všichni odevzdali test po dvaceti minutách, sám organizátor viděl, že plánování tentokrát úplně nevyšlo. A v podobném duchu se nesl i zbytek dne. Na Open Gate jsme se vrátili před druhou hodinou, tedy výrazně později, než jsme všichni ráno čekali.

Aby to ale nevyznělo negativně, my všichni jsme si olympiádu užili a těšíme se na další rok. A jak jsme vlastně dopadli? Velká gratulace patří Danielu Strnadovi, který vyhrál kategorii A. Já jsem v kategorii D skončil na třetím místě. Oba tak postupujeme do krajského kola, jež se bude konat v Benešově. A ostatní? Jáchym se umístil v kategorii A sedmý, Mikuláš a Mathew skončili v kategorii C na čtvrtém, resp. pátém místě a Nicolas na 6. místě v kategorii D.

Matěj Rendla