Open Gate v Drážďanech

V mrazivé ráno dne 3. prosince se skupinka 8 odvážných studentů vydala na pouť do německých Drážďan. Co tam pohledávali? Cokoliv od roztomile dětinské drážďanské vánoční atmosféry, přes vyhlášenou štolu, až po levné nákupy v místní reprezentaci teorie chaosu: Primarku.

Již od začátku měli studenti spoustu šancí osvěžit si a prohloubit své znalosti německého jazyka, kupříkladu při objednávání kávy či svačiny, nebo při odmítání všudypřítomných osob nabízejících křesťanský kalendář na rok 2017. Postupem času se naše odpovědi z delších omluv zkrátily na pouhoprosté „nein“ (což Filip Mannheim bez jakýchkoliv znalostí němčiny, zato s velkou sebejistotou, používal od první nabídky).

Německé trhy lákají turisty jako dítě na bonbónek svými roztodivnými, ale i tradičními pochutinami. Mandle zde najdete s příchutěmi, o nichž si nejste jistí, zda jste o nich kdy slyšeli, a štoly tolik, že by ji nespořádalo celé Německo. Je potřeba však upozornit, že pokud se vydáte do Drážďan, měli byste dávat pozor na „klamavé“ ceny. Pokud je totiž výsledná cena za štolu, kterou jste si koupili, o desítky eur vyšší, než jste si mysleli, byla cena uvedena za 100 gramů, ne však za kus.

Během procházky tímto německým městem nastává nejeden moment, kdy by si člověk myslel, že na ulicích a v obchodních domech je více Čechů nežli místních. Čecha v Drážďanech poznáte ovšem vskutku jednoduše. Drží-li někdo v ruce tašku z obchodu s módou Primarku, máte co dočinění s našincem. I mnozí z nás (včetně důsledného vychovatelského doprovodu) tak neváhali a legendární podnik navštívili. Ty, kteří nepropadli nákupní horečce, však překvapil chaos a nedostatek místa v tomto třípatrovém komplexu (někteří se i přesvědčili, že ztratit se tam je jednodušší než v přelidněných ulicích Drážďan). Lidé plní hadrové košíky zbožím jako o závod a na zemi se válí skoro více produktů, než visí na ramínkách. Nedostatek místa však nezpůsobovaly jen všudypřítomné na zemi ležící produkty, ale i slavný bavič Fatty Pillow, známý svými nadměrnými tělesnými rozměry. Ti šťastní měli šanci se s ním naživo vidět, ti šťastnější však do Primarku ani nevkročili.

Závěr našeho dobrodružství v podobě návštěvy místního Kauflandu však povzbudil na mysli každého. Místní Kaufland (zem nákupů) byl dvoupatrový a tak velký, že jsme se divili, že jej nepojmenovali rovnou Kaufreich (říše nákupů).. Všichni účastníci zájezdu přitížili autobusu svými nákupy v Česku nedostatkových potravin, jako štolou, zázvorovými Haribo či džusy roztodivného složení. Zábavnou vložku na únavné zpáteční cestě představovalo předčítání složení džusu v němčině, kým jiným než Filipem Mannheimem. Za tento komický výstup mu děkujeme. Děkujeme i Drážďaňanům, kteří nás s pohostinností přijali, a hlavně našim vychovatelům Elen a Áďe. Drážďany, těšte se za rok!

- Matyáš Bosák -