Open Gate znovu hegemonem debatních soutěží

Debatní klub Open Gate si i v letošní sezoně debatních soutěží připsal zásadních úspěch. Jeho členové zvítězili v české i anglické soutěži Debatní liga a zazářili i v individuálním hodnocení. Nejmladší reprezentanti se pak dostali na stupně vítězů otevřeného turnaje a oslavili tak svůj první výrazný debatní úspěch.

Stalo se už tradicí, že sezona Debatní ligy začíná v září na Open Gate, a stejně běžné už je také to, že se sem trofeje této soutěže na přelomu dubna a května vrací. Ani rok 2018 (respektive 23. ročník Debatní ligy) nebyl výjimkou a studenti Open Gate zvítězili hned v několika kategoriích. Do finále, které se již tradičně odehrálo na pražském gymnáziu Nad Alejí a následně na půdě Senátu Parlamentu České republiky, postoupili naši reprezentanti ve třech týmech: Carrdashians (James Alexandr Carr, Viktorie Hložková, Natan Kratochvíla a Thea Kratochvílová), Palonga (Veronika Vařáková a studentky gymnázia Jakuba Škody, Přerov) a K. G. B. (Alexandr Sušić a studenti Mensa gymnázia). Týmy Carrdashians a K. G. B. si na turnaji vedly nejlépe a odnesly si tituly vítězů Debate League, respektive její české větve.

Studenti si vedli výborně také v individuálním hodnocení řečníků, zejména v anglické soutěži. Mezi deseti nejlepšími mluvčími se umístilo hned pět zástupců Open Gate a Thea Kratochvílová tento žebříček vyhrála. Podrobnější přehled obsahuje přiložená tabulka.

Pořadí řečníků 23rd Debate League

1. Thea Kratochvílová

3. Viktor Říha

4. James Alexandr Carr

5. Alexandr Sušić

6. Veronika Vařáková

Během finálového víkendu proběhl také otevřený turnaj určený začátečnickým týmům, které do finále nepostoupily. Na něm zabodoval tým Debatní spam (Nicolas Ivanov, Matěj Marek a studenti gymnázia Bohumila Hrabala, Nymburk), když obsadil pěkné třetí místo. Vzhledem k tomu, že se jednalo o jeden z jejich prvních turnajů, je zde veliká naděje, že v budoucnu tito studenti přeberou štafetu po svých starších spolužácích a budou vyhrávat důležité turnaje.

Na závěr bych chtěl jako kouč debatního klubu Open Gate poděkovat všem, kdo letos pravidelně chodili na schůzky a tvrdě pracovali na zlepšení svých dovedností. Přeji jim v nadcházející sezóně další a pokud možno ještě větší úspěchy, ale hlavně to, aby je debatování bavilo.

- Václav Soukup, Kouč debatního klubu Open Gate -