Páteční dopis z OG

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

desetina školního roku, dvacet procent času prvního pololetí, prostě a jednoduše první školní měsíc se stává minulostí. Toto ale opět rychle uteklo. A utíkalo to za mimořádně slunečného a teplého počasí, ani právě končící týden nebyl výjimkou. Pravděpodobně všichni kromě vodohospodářů budeme ještě dlouho vzpomínat na takový průběh září.

Ve zkratce se ještě vraťme k předchozímu víkendu. Již 22. ročník debatní ligy byl zahájen u nás v OG a zde můžete nalézt stručné shrnutí: http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14630/zahajeni-xxii.-rocniku-debatni-ligy-v-open-gate

Po celý rok budeme pochopitelně sledovat, jak si povedou naše týmy v dalších setkáních a kláních.

Zatímco se v OG zahajovala debatní liga, 9 členů improvizačního týmu L.I.K.E vyrazilo na Středoškolský Improslet v Ústí nad Orlicí - celorepublikové setkání improvizátorů. V dílnách se pod vedením zkušených lektorů naučili nové improvizační kategorie, zlepšili se v improvizovaném zpívání a tři vystoupili v rámci exhibičního improvizačního zápasu před ústeckým publikem.

Pondělní ranní celoškolní assembly se konalo ve sportovní hale a celé škole se představili jednotliví kandidáti na prezidenta studentské rady. Po celý den pak probíhalo hlasování, které bylo ukončeno v osm večer na kolejích, a ve 20:37 byly oznámeny výsledky. Gratulace patří všem a samozřejmě největší nové prezidentce slečně Kratochvílové (rád bych napsal milé křestní jméno Thea, které ve třetím pádě hezky zní, ale napsané vypadá zvláštně staroanglicky).

KING IS DEAD, LONG LIVE THE KING/QUEEN

Rád bych pochopitelně touto cestou poděkoval končícímu šéfovi Adrianu Hatlovi (sorry lidi, ale ta Vaše skloňovaná jména, to je oříšekJ) za jeho pracovitost a trpělivost.

V úterý skončil čtyřdenní projekt společenských věd pro naše kvinty, na kterém neúnavně pracovalo pět kolegů a kolegyň, tímto jim děkuji za přípravu a průběh.

Středa byla pro většinu národa volným dnem, ne však pro naše vychovatele, kteří se věnovali desítkám studentů, kteří zůstali na kolejích. Ti nejmladší vyrazili se svými vychovateli Vlaďkou Gíbalovou a Vojtou Hanzálkem na celodenní výlet do libeňské loděnice, kde si vyzkoušeli širokou škálu aktivit. Lezli v lanovém centru, hráli deskové hry, dováděli na kánoích a opekli si buřty. A o tom, jak prožili svátek ti starší, si můžete přečíst zde:

http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14632/neni-svatek-jako-svatek

Na státní svátek, ve středu večer, jste možná sledovali pořad ČT „Pomáhej s humorem“ Konta bariéry. Měl jsem tu čest být jeho hostem a zastupovat tak naše studenty a všechny své kolegy, kteří stáli u zrodu akce Run and Help. Ta byla během pořadu zmíněna jako jedna z nejúspěšnějších charitativních akcí tohoto roku, při níž se podařilo letos na jaře vyběhat přes 1 000 000 korun českých a pomoci řadě dětí i dospělým s postižením. Za to jsem též osobně poděkoval studentům na čtvrtečním assembly, kde jsem se poté podrobněji věnoval významu výsledků vzdělávání pro studenty samotné, pro jejich učitele, rodiče, vysoké školy, nadace, a to vše s ohledem na budoucí výběr dalšího studia.

Ve čtvrtek na OG proběhlo celodenní setkání koordinátorů IB ze všech škol, které mají na území ČR akreditován IB DP program. Tyto formy workshopů probíhají v průběhu roku také v jednotlivých vzdělávacích oblastech a svědčí o významné spolupráci a sdílení příkladů dobré praxe mezi těmito školami.

A ještě jednou včerejšek, naše základní škola opět zorganizovala Food Festival, v průběhu odpoledne jste měli možnost ochutnat řadu produktů zdravé výživy vč. pochutin připravených našimi žáčky. Osobně mohu potvrdit, že tam bylo mnoho nejrůznějších dobrot a nádherné počasí jen podtrhlo úspěch mimořádné akce. Děkujeme!

Na závěr stručný pohled na příští týden. Úterní odjezd německých studentů nahradí v pátek příjezd studentů francouzských, bude se konat umělecký workshop, naši studenti vyrazí běhat do Prahy a samozřejmě se bude dále vzdělávat a vzdělávat dle řádného rozvrhu. Více opět za týden.

Do té doby za OG vše dobré přeje

Petr Chára