Páteční pozdrav ze ZŠ

Vážení rodiče,

přeji vám všem krásné páteční odpoledne, které tady v Open Gate co se týče počasí je takové zamračené – ale nikoliv co se týče našich-vašich dětí a našich-vašich učitelů a asistentů a doufám, že také ne, co se týče vás J. Právě jsme dokončili naši učitelskou kavárnu (což je neformální setkávání našich učitelů, kde sdílíme své pedagogické postupy, nápady a při kávě plánujeme další aktivity školy). Vzhledem k tomu, že příští týden v pátek u nás ve škole zahajujeme adventní oázy, vyrobili jsme si při dnešní kavárně s kolegy také svůj učitelský adventní věnec.   

V tomto týdnu byl největší akcí Open Gate včerejší Den otevřených dveří. V průběhu dne jste se někteří z vás přišli podívat do výuky na základní škole. Od 15 hodin do školy přijížděli zájemci o studium svých dětí na ZŠ i gymnáziu. U vstupu do areálu se jich ujali studenti gymnázia, kteří byli rodičům i dětem výbornými průvodci. Další program pak pokračoval ve sportovní hale, kde byli návštěvníci seznámeni s filozofií a koncepcí Open Gate a měli možnost se na různých stanovištích seznámit s jednotlivými aspekty, které s naší školou souvisí (uniformy, Poradenské centrum, výuka na gymnáziu, výuka na ZŠ, koleje, Nadace manželů Kellnerových, školní autobus). Vysvětlení podávali dospělí z Open Gate, ale také studenti a dokonce i žáci základní školy. Těm  moc děkuji za podporu.

V souvislosti s informacemi ke gymnáziu pořádáme pravidelně setkání s vedením gymnázia pro rodiče našich páťáků. To se letos uskuteční 4. prosince 2018 od 16:30 v zasedací místnosti základní školy. Tímto vás, milí rodiče žáků páté třídy, na toto setkání zveme. Bude trvat přibližně 1,5 hodiny.

O dalších akcích v tomto týdnu, které proběhly v rámci družiny, volitelných předmětů či tříd se můžete dočíst na i-klíčence. V souvislosti s tím se stále připravujeme na spuštění nového, modernějšího a uživatelsky příjemnějšího webu. Tam také přesunujeme zprávy z i-klíčenky a nový web bude tak fungovat jako hlavní zdroj informací ze školy. Velkou práci na tomto procesu odvádí naše webmasteryně Maruška Z., které moc tímto děkuju. Myslím, že nové stránky se vám budou líbit.   

V pondělí v příštím týdnu navštíví naši školu skupina žáků ze Základní školy Mnichovice, kteří se zúčastní ranní oázy a podívají se poté do výuky.

Ve čtvrtek 29.11. se uskuteční pro rodiče první třídy Kavárna na seznámení se s metodami výuky v první třídě. Kavárna proběhne ve třídě v 15:30 a těšit se můžete na seznámení s výukou čtení, psaní, počítání v 1.třídě, seznámíte se s genetickou metodou čtení, písmem Comenia Script a také vám paní učitelka přiblíží matematická prostředí konstruktivistické metody prof. Hejného. Na setkání získáte bližší představu, jak pracujeme ve škole, a jak můžete postupovat při domácí přípravě.

V pátek, jak jsem již avizoval začneme adventní období, které zahajujeme v páteční oáze společnou výrobou třídního adventního věnce, a tak začíná období těšení se na vánoční svátky. S adventním obdobím souvisí také charitativní aktivity, které začnou již počátkem adventu. Jak víte, jedním z hlavních pilířů Open Gate je vedení studentů ke společenské zodpovědnosti, komunitní činnosti, k hodnotám. V souladu s tím se tradičně zúčastňujeme prodeje vánočních hvězd, o tom vám píše Maruška Zicháčková:

Rok se s rokem sešel a my tu máme téměř dobu adventu a tudíž i období charit! Jako každý rok budeme i letos prodávat VÁNOČNÍ HVĚZDY (v předsálí družin), a to od 4.12. do vyprodání zásob (většinou je to do pátku pryč) v době ranní a odpolední družiny. I letos jich budeme mít celkem 200 kusů. Cena za kus je 100 Kč a výtěžek je věnován na projekt Šance. (více informací viz http://new.jafo.cz/hvezda.asp. Samozřejmě budeme rádi, když si květiny zakoupíte – já mám zatím z každého roku jednu – z některých už jsou stromy. J  Jsou opravdu kvalitní a vydrží – pokud o ně s láskou pečujete (návod jak na to ráda sdělím). Marie Květinová!

V letošním roce bychom všechny akce, které proběhnou rádi zahrnuli pod projekt s názvem STROM SVATÉ ZDISLAVY. O tomto komplexním projektu vám přináší bližší informace ILONKA VUCHTRLOVÁ:

Vážení a milí rodiče,

rádi bychom vám více přiblížili naši vánoční charitativní akci Strom sv. Zdislavy. Chtěli bychom jít letos více do šířky, zaštítit všechny aktivity tímto názvem a obdarovat tak také více potřebných dětí, maminek, zvířátek apod. Proto jsme vybrali jeden dětský domov, dále děti a maminky z krizového centra, zapojili jsme se s pomocí paní Kuželové do akce Krabice od bot (krabice můžete dávat do rodičovské místnosti, podrobnosti již visí na nástěnce), podporujeme studenta z Indie Gouthama, kupujeme pravidelně dárek do Domova seniorů  v Mukařově a jezdíme je navštěvovat, vybíráme každým rokem peníze na onkologicky nemocné děti prodejem vánočních hvězd (viz informace od Marušky) a v neposlední řadě chceme dále podporovat zvířátka z útulku Naděje pro čtyři packy. Jak vidíte, máme toho hodně a je před námi opravdu velký úkol, všem dopřát krásné a naplněné Vánoce. Věříme, že se nám to s vaší pomocí podaří.

DD Potštejn je velmi malý dětský domov, kde mají 16 dětí ve dvou rodinných skupinkách, stáří dětí je 7-22 let. Jsou tam děti studující i děti na základní škole. Proto by si moc přály dva laptopy (na každou skupinku jeden), které by jim mohli posloužit jak na hry, tak pro studijní účely. Každý z laptopů by neměl překročit 15.000,- Kč. Od 30. 11. 2018 bude každé ráno v hale zapečetěná kasička, do které můžete přispívat částkou od 500,- do 1.000,- Kč. U kasičky budou děti a budou evidovat částky… Na základě komunikace s DD Potštejn bychom vás chtěli požádat, pokud dostanete od Ježíška nový mobilní telefon, nebo jej hodláte měnit, o darování starých, ale zachovalých a funkčních mobilních telefonů (a vymazaných bez kontaktů J) i s nabíječkami, které dětem v domově udělají velkou radost. Takto můžete děti podpořit po Vánocích i v dalším průběhu školního roku. Dále budou na naší nástěnce v hale dopisy od dětí a maminek z krizového centra, kde si přejí veskrze praktické věci, jako je jízdné na rok na MHD, nebo šicí stroj apod.

Jde o to, že tyto rodiny jsou ve velmi tíživé a složité životní, finanční i zdravotní situaci a tyto praktické věci jsou pro ně velkou pomocí. V této souvislosti vás moc prosíme, pokud by měl někdo navíc jednolůžkovou postel, nebo měnil nábytek, prosím dejte, nám vědět, máme tam jednu maminku, která by ji moc potřebovala.

Na stromě budou i některé konkrétní přání pro opuštěná zvířátka z útulku Naděje pro čtyři packy (např. stelivo pro kočky, pamlsky pro pejsky, krmivo pro kočičky, nebo antiparazitní obojky, savé podložky pro pejsky, granule Samś field – salmon and potato, přípravky pro odblešení a odčervení apod.).

Na vánoční besídce budeme u našich stánků s výrobky dětí vybírat peníze na našeho Gouthama, který ve škole velice dobře prospívá (viz dopis na i-klíčence), na dárek pro naše babičky a dědečky, který jim každoročně předáváme na konci školního roku, loni to byly molitanové kuželky. A v neposlední řadě jsou to naše zvířátka, kdy třeťáčci budou u svého stánku vybírat právě na útulek Naděje pro čtyři packy.

Ještě jednou vám všem moc a moc děkujeme, velice si vaší štědrosti vážíme. NECHŤ STROM SVATÉ ZDISLAVY VZKVÉTÁ A DÁVÁ RADOST DRUHÝM I NÁM… Ilona Vuchtrlová (na bližší informace se případně ptejte mě).

Milí rodiče, dnes jsme vás zahrnuli informacemi, tak další zase příští pátek (a pokud jich nemáte dost, tak odkazuji na i-klíčenku, kde se každým dnem objevují další).

Přeji vám krásný víkend a klidné dny!

za tým ZŠ Open Gate