Páteční zpráva z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv z Open Gate,

minulý týden jsem psal o našich akademických úspěších, tentokrát začnu úplně jinou, ale pro školní prostředí typickou záležitostí.

Asi v každé škole je box se ztrátami a nálezy, u nás v budově gymnázia máme takové boxy dva: jeden u plaveckého bazénu, druhý u sekretariátu školy. Na tom druhém je přilepená cedulka s nápisem školní uniformy a původní záměr byl schraňovat v něm pouze části školní uniformy, zatímco v tom prvním vše ostatní. Včera jsem oba boxy procházel a musím konstatovat, že myšlenka zůstala do velké míry nepochopena. Přemístil jsem tedy vše do správných schránek, přičemž mě celá řada věcí zaskočila. To, že v nich byl bezpočet školních svetrů, sak nebo mikin – pochopitelně s nevyplněnými cedulkami určenými pro zapsání jména majitele nebo čísla uniformy – mě až tolik nepřekvapilo. Nález dvou zimních bund mě už trochu zarazil, ale pro troje kalhoty vysvětlení nemám. Prozatím jsem si nevšiml, že by se nám po areálu pohyboval někdo ve spodním prádle, avšak úplně nechápu, jak mohou studenti přehlédnout fakt, že do školy přišli s kalhotami a odchází bez nich.

Již příští týden nás čekají avizované třídní schůzky; věřím, že všichni, kdo chtěli, se již do našeho rezervačního systému zapsali. Ještě jednou všechny prosím o dodržování stanovených časů; někteří učitelé mají všechny sloty plné a na jakékoliv časové nesrovnalosti doplatí ostatní zákonní zástupci. Přijdete-li k nám na schůzky ve čtvrtek, můžete si opět zakoupit lahodnou kávu a chutné sladkosti. Výtěžek tradičně poputuje na charitativní projekt, Vy osobně tedy můžete přispět buď napečením domácích dobrot, nebo jejich konzumací, každý podle své volby. A zbude-li Vám čas, můžete se podívat i do nálezů a ztrát, třeba tam nějaké svršky poznáte.

Včerejší odpoledne a večer byly v OG zase velmi intenzivní. Po šestnácté hodině se v naší knihovně sešly dvě desítky účastníků autorského čtení, které zorganizovaly naše knihovnice společně s tvůrci časopisu STUDENT. Během více než šedesáti minut zde zazněly různé ukázky z tohoto časopisu a vše pak bylo doplněno autorským čtením Pavly Trnkové a Michala Hensla.

Po večeři se mohli fanoušci florbalu přesunout do sportovní haly, kde je čekalo tříhodinové vyvrcholení FLOGu. Semifinálovým a finálovým bojům nechybělo nic – krásné góly, smolné odrazy, chyby i vynikající momenty, samostatné nájezdy, krev na palubovce a záchranka v akci (spraveno 8 stehy na pohotovosti) i nádherná finálová otočka. Vítězství nakonec překvapivě slavil FuTrGaS, který do play off vstupoval až ze čtvrtého místa. Jak se říká i mezi extraligovými hokejisty, play off je prostě jiná soutěž…

Z kalendáře bych upozornil na dvě data, která jsou trochu vzdálenější, ale určitě stojí za zaznamenání. Další ročník našeho letního Blue Van festivalu se uskuteční ve čtvrtek 6. 6. od 15:30. V úterý 18. 6. od 14 hodin se opět celá škola zapojí do charitativního projektu Run and Help. Rádi bychom na něj letos pozvali i zákonné zástupce, absolventy a přátele naší školy; přijďte tedy za námi. Uvidíme, kolik společně naběháme kilometrů pro dobrou věc.

Na začátku tohoto týdne mi moji kolegové říkali, že jsem trochu zasmušilý, až lítostivý, a ptali se, zda je se mnou vše v pořádku. Myslím, že odpověď najdete v příloze.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik