Páteční zprávy z gymnázia

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE, končí listopad a začíná advent, teploty jsou kolem nuly a Vánoce již jsou za dveřmi. Třinácté letošní páteční shrnutí začněme tam, kde jsme minule skončili.

Náš projekt Run and Help získal 1. místo v kategorii Sbírkový projekt Fóra dárců a včera jsme převzali ocenění na Dárcovském summitu. A dnes bude OPEN GATE na Pražském hradě zařazeno mezi ČESKÝCH 100 NEJLEPŠÍCH, 100 nejoceňovanějších projektů v České republice.

Blíží se OG SCIENCE Fair, 11. 12. v naší sportovní hale, podrobnosti příště.
Naši kluci vyhráli okresní florbalový turnaj, gratulujeme!

Ve škole se toho samozřejmě tradičně dělo mnoho, ale dnes Vám poskytneme netradičně jedno obecnější téma.

Před padesáti lety, v roce 1968 v Ženevě ve Švýcarsku se na sedmi školách zformoval inovativní mezinárodní studijní program – International Baccalaureate. V roce 1971 se v květnu konaly vůbec první zkoušky v rámci Diploma Programme – tedy samotné mezinárodní maturity. Rozvoj a popularita programu pokračovaly, v roce 1987 již dle mezinárodního kurikula jej vyučovalo 228 škol po celém světě. V době, kdy byl představen program též pro mladší studenty MYP v roce 1994, bylo již škol 481. Když byl v roce 2006 představen profil absolventa, který je základem též našeho profilu v OG, bylo škol téměř 2 000, přesně 1 951. V roce 2009 se k rozrůstající rodině připojilo první, ryze české osmileté gymnázium OPEN GATE a v době, kdy již IB škol bylo přes 3 000, skládali mezinárodní zkoušky první OG maturanti. A svými výsledky se ihned zařadili mezi nejlepší a vysoko nad celosvětovým průměrem. V roce 2014 překročil počet IB škol 4 000 a dnes padesát let od svého vzniku se pomalu blíží k počtu pěti tisíc. V květnu letošního roku skládalo 163 tisíc studentů ve 143 zemích po celém světě přes 615 tisíc zkoušek ve 215 předmětech. 51% škol je v severní a jižní Americe, třetina v Evropě a Africe, 16 v Asii a Pacifiku. No a se zajímavými čísly bychom mohli pokračovat téměř donekonečna. To však není nutné, záměrem bylo připomenout, že IB slaví 50 let, že již téměř 10 let je OG součástí rodiny s velkými akademickými standardy. Letos začalo program DP na naší škole studovat 39 septimánů, historicky největší skupina. Tak přejme IB, OG a zejména našim studentům vše nej!!!

Jak jsem již v úvodu zmínil, začíná advent, tak si ho užívejte, vychutnávejte, v pohodě a bez stresu a za týden zase více nahlédneme do každodenního života OG. Do té doby se mějte fajn.