Páteční zprávy z gymnázia

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

teploty tohoto týdne se pomalu, ale jistě sunou dolů, o víkendu snad zažijeme poslední letošní sněžení, ale pak už se opět vrátíme k příjemnému jaru.

Přátelé, nezdá se to, ale je polovina dubna, tedy konec třetího čtvrtletí toho školního roku. Což znamená, že za dva a půl měsíce tento školní rok končí, z čehož vyplývá, že jsme opravdu v plném proudu akcí, povinností a událostí.

Ve zkratce ještě velká gratulace našemu týmu na First Tech Challenge v Barceloně, který v neděli přivezl krásné šesté místo z této mezinárodní soutěže. Na to, že jsme byli úplní nováčci a vůbec jsme nevěděli, jak to v reálu funguje, je to úžasný výsledek. Uvidíme příště, ještě jednou velká gratulace! Zprávu a fotky samozřejmě naleznete na FB.

V pondělí se událo zajímavé setkání se spisovatelem Markem Šindelkou v rámci dalšího z našich assembly. Velmi příjemné povídání, nejen o psaní knih, děkujeme za návštěvu!

Třicet našich studentů ještě v pondělí vyrazilo na další představení do pražského divadla – Romeo a Julie, tentokrát v angličtině.

V úterý se mj. konalo další kolo matematické olympiády a ve středu se s nejrůznějšími akcemi přímo roztrhl pytel. Kvinta B měla po celý den kurz praktické první pomoci, dalších třicet studentů z tercií a kvart vyjelo do plzeňské Techmanie na den biomechaniky. Kvinta A konala obhajoby v rámci projektu společenských věd, v OG probíhal další ročník plavecké štafety za tradiční účasti čtyř gymnázií. Tým OG, opět tradičně, obsadil druhé místo za „profíky“ z Přípotoční (sportovní gymnázium), gratulace vítězům i všem zúčastněným, vřelé díky organizátorům z řad OG.

Také ještě ve středu byly zahájeny letošní maturitní zkoušky. Stručně připomínám, že ty se skládají ze společné (státní) a profilové (školní) části. Nyní započala ta společná písemkami, konkrétně ve středu písemnou prací z českého jazyka a ve čtvrtek z jazyka anglického. U nás je absolvovalo všech 18 letošních maturantů. 2. a 3. května budou pokračovat didaktickými testy z výše zmiňovaných jazyků. A ústní zkoušky je čekají na konci května po ukončení mezinárodní zkoušek International Baccalauréate.

Ve čtvrtek pokračovala druhá kvinta v obhajobách a odpoledne se konalo další setkání v rámci kariérního a univerzitního poradenství, tentokrát o nejprestižnějším studiu – americká skupina univerzit Ivy League a britská Oxbridge.

Také ve středu a ve čtvrtek se konal další ročník OG filmového festivalu s bohatou přehlídkou současné kinematografie. Děkujeme opět organizátorům.

Dnes mj. tercie absolvuje v rámci prevence workshop o netolismu (závislost na virtuálních drogách – PC hry, mobil, internet,…). Další třídy je budou následovat. Odpoledne začínají a přes víkend probíhají první letošní expedice v rámci Duke of Edinburgh Award. A víkendové počasí je opravdu prověří, držte těmto skupinám palce: Mačiatka, Přesnídávky, Sněženky a Machři a Kouzelníci Trdelníci.

Ještě než ale studenti a někteří kolegové, kteří budou na kontrolních bodech, odjedou, koná se čtvrtletní pedagogická rada. Z důvodu Velikonoc je letos o týden dříve a vy, rodiče, byste měli vidět dosavadní výsledky vzdělávání na Managebacu. Prosím, nezapomeňte se podívat, posoudit, vyhodnotit, poblahopřát nebo zdvihnout prst.

Dále připomínám, že 23. dubna, tedy hned po Velikonocích se chystáme na letošní Run and Help! Nezapomeňte! Na FB jste si jistě všimli, že již probíhají přípravy, obhlídky trasy, příprava dresů,…

V neděli se vrací naši vyslanci z Asie, jejich putování také můžete stále sledovat na FB.

https://www.facebook.com/OGindia2019/

Vidíte, že se opravdu nenudíme, a když k tomu přidáme, že na ZŠ po celý týden od rána do večera probíhají letošní zápisy a příští týden se konají přijímací zkoušky na gymnázium, tak si asi ten frmol umíte představit. Ale my to zvládáme. Takže díky všem kolegům za pracovní nasazení a studentům za aktivitu a pilnou práci.

Mějte se fajn a jubilejní třicátý dopis bude již ve středu (pak přichází velikonoční volno).

Za OG Petr Chára