Páteční zprávy z gymnázia

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

je tady poslední květnový den, zítra nám začíná červen a s ním astronomické léto. Slyšíte, jak to zní, ano, léto = prázdniny, ale ty nám (většině) začínají až za měsíc. Celý týden se otepluje a ubývá srážek, dnes se již dostaneme na 23 stupňů a víkendu si budeme moci užít krátkých dvoudenních „prázdnin“ s letními teplotami, které mají v neděli atakovat třicítku.

Vložené slůvko „většině“ je v prvním odstavci na místě. Jsou mezi námi tací, jimž začínají nejdelší prázdniny již teď. Dnes jsme se totiž rozloučili s letošními maturanty. Gratulovalo se, loučilo, plakalo, bylo to krásně a dojemné. Mnozí z nich zde strávili více téměř polovinu svého života a i ti, co se připojili později, tady zanechali nesmazatelnou stopu.

Tedy Bety, Theo, Teo, Jakube, Václave, Radime, Davide, Matěji, Martine, Adélo, Terezo, Johanko, Aničko, Maruško, Natálie, Alexi, Michale a Johane ať se Vám v tom širém světě daří. Nezapomeneme!

A pochopitelně gratulujeme k úspěšnému zakončení OPEN GATE, pojďme se nyní na jejich výsledky společně podívat. Studenti tradičně skládali dvě zkoušky státní společné části a tři povinné profilové (jedna studentka přidala ještě jednu nepovinnou).

Ve státní části to v našem případě byl český a anglický jazyk ve všech 18 případech. Připomínám, že tato zkouška má tři části, dvě písemné – sloh a didaktický test a ústní.

V angličtině tradičně 18x výborná, v češtině, také tradičně výsledky pestřejší, 8x výborně, 8x chvalitebně a 2x dobře. Chcete-li průměry, pak v AJ je to prosté 1,0! a v ČJ 1,6. Skvělé výsledky, gratulujeme! Když se mrkneme lehce do minulosti, pak vidíme, že u AJ je naše statistická řada dost monotónní a u ČJ je to nejlepší výsledek za poslední tři roky a pro zajímavost – stejný jako v roce 2015.

Ve školní profilové části skládali studenti 55 zkoušek (17x tři a jednou čtyři), celkem 51x obstáli na výbornou, 3x chvalitebně, a jednou dobře. To činí průměr 1,09, třetí nejlepší za devět let existence maturit v této podobě. Jinak zkoušky skládali po většinou z ekonomie, matematiky, francouzštiny, dále pak z chemie, fyziky, politologie, dějepisu, psychologie a jednotlivci pak z biologie, němčiny, španělštiny a výtvarného umění.

Sedm našich letošních maturantů mělo samé výborné, dalších sedm mělo jednu chvalitebnou, celkem tedy 14 prospělo s vyznamenáním tj. 78 %. Vynikající!

Připomínám, že všech 18 maturantů skládalo během května také zkoušky mezinárodní maturity IB, dvanáct z nich kompletní diplom, tedy dalších šest předmětů plus EE, CAS a ToK. (závěrečná práce, komunitní činnost, a práce z předmětu Theory of Knowledge). Výsledky těchto zkoušek budou známy v červenci, my Vám je tradičně přineseme až na konci prázdnin, aby nezapadly.  To Vám také přineseme již jasné cílové destinace dalšího studia našich letošních absolventů. Zatím to dle jejich přijetí vypadá na Anglii, Skotsko, USA, Holandsko, Itálii, Izrael a ČR, konkrétní města a univerzity tedy později.

Včera večer se konala tradiční grilovací rozlučka na kolejích, na studenty čekalo maso všeho druhu, sýry, zelenina, saláty a domácí limonády. Jedenáctá skupina maturantů tak opouští hnízdo OG.

Oktáva 2019 již zůstane jen v našich myšlenkách a srdcích, nechť však žije oktáva 2020. A ta je dvakrát větší, takže se máme na co těšit. Dvakrát více práce, dvakrát více emocí!

Nyní ještě stručně ke končícímu týdnu.

Sexty přežily první deštivé dny na Vltavě a úspěšně se vrátily z vody. Zážitků prý mají více než dost.

To septimáni stále ještě moknou v Rumunsku, ale dle zprávy na webu, jim to ani moc nevadí. Trochu upravili program a mají čas i oschnout.

Kvarty psaly celoroční souhrnný test z matematiky, čeká je v budoucnu povinná maturita, tak musejí trénovat.

Úspěšní řešitelé Pythagoriády vyrazili reprezentovat na okresní kolo do Říčan.

Členové akademického klubu Internet of Things &Electronics , který vede p. Poláček, navštívili pracoviště T-Mobile a více o jejich zajímavé a podnětné exkurzi naleznete na našem FB.

Včera se konala další zajímavá akce, každoroční setkání dárců a přátel Konta Bariéry, pod kterým běží také náš projekt RUN and HELP. Měl jsem tu čest jako zakladatel předávat ocenění mj. školám, které v rámci RaH dokáží vyběhat a vybrat i statisíce korun. Můžeme být hrdí, že jsme jim s naší akcí byli inspirací. Každopádně tam na RaH zazněla mnohá slova díků a ty patří především Vám všem. Tak tedy díky a za rok na RaH 2020.

Už jste také určitě dostali pozvánku na letošní BLUE VAN, který se nezadržitelně blíží. Již příští čtvrtek, 6.6. Přijďte určitě, a jestli máte doma pokojovou kytku, která Vám zabírá místo, a je Vám ji líto vyhodit, přineste ji. Můžete ji zde nechat nebo v rámci akce „Votoč kytku“ si odnést domů jinou, vhodnější. Můžete se také těšit na sadbu zeleniny a květin. No a samozřejmě na spoustu vystoupení a dobré občerstvení. Snad nám vyjde počasí.

Tak doufám, že jste si dnes docela početli, to bylo šestatřicáté letošní shrnutí, do uzávěrky klasifikace je již jen 13 dní a za měsíc hurá za našimi maturanty na prázdniny.

Mějte krásný letní víkend a udělejte si k nám příští čtvrtek výlet.

Za OG