Páteční zprávy z gymnázia

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

je pátek třináctého, končí druhý zářijový týden, a ačkoli prázdniny jsou již dávno minulostí, období léta ještě neskončilo. To nám nyní ukazuje svoji přívětivou zářijovou tvář, příjemné teploty lehce přes dvacet, ideální čas k venkovním aktivitám, k těm se ale vrátím dnes až na závěr.

V pondělí jsme zahájili již tradičním assembly, tentokrát pro vyšší gymnázium. Tématem byly možnosti studia online kurzů Centra pro talentovanou mládež, které představovala a na otázky odpovídala osoba nejpovolanější, paní ředitelka Jeanne Bočková. Děkujeme za návštěvu.

A tím se mj. dostáváme k dnešnímu hlavnímu tématu. Nejen tyto kurzy totiž pomáhají studentům k prohloubení znalostí a potencionálnímu následnému studiu v zahraničí. Minule jsem sliboval, že Vás co nevidět seznámíme s tím, kam zamířili naši letošní maturanti. Kompletní přehled včetně podrobnějších medailonků naleznete na našem webu v sekci Absolventi pod příslušným rokem – 2019. Nyní tedy shrnu, kam vedou cesty studentů, kteří se cca před 19 lety narodili v Praze, Mladé Boleslavi, Brně, Opočně, Pardubicích, Frýdku-Místku, Kroměříži, Chomutově,… a kteří strávili pak až osm let ve středočeské vísce.

Jednotlivci zamířili jednak za moře do USA a Kanady, více z nich za kanál do Anglie a Skotska, další do Holandska, Itálie či Izraele a jiní zůstali v Praze. Vidíte, že cesty našich absolventů jsou velmi pestré stejně jako jejich studijní obory. Od biochemie, chemické fyziky a mořské biologie přes politiku, ekonomii, infomační technologie po design a umění.

O čem to svědčí? O samé podstatě naší školy, o podstatě gymnázia OPEN GATE. Pomáháme studentům téměř na individuální bázi, otevíráme brány mnoha společenských a vědních oborů, připravujeme je jazykově i organizačně na možnost studia kdekoli na světě. Kam se nakonec vydají, je jen jejich rozhodnutí, my pomáháme, rozvíjíme, nabízíme, ale netlačíme, nevybíráme za ně, přesně v duchu profilu absolventa naší školy. Každopádně při pohledu na tu již desetiletou řadu absolventů můžeme s klidným svědomím a hrdostí prohlásit, že jsme se vydali, tehdy před 15 lety na správnou, byť náročnou cestu.

A když už jsme u absolventů, rozhodně musím zmínit jejich zprávičky, které přinášíme na našem FB. A tak jste se tento týden mohli dočíst o úspěšném zakončení bakalářského studia Dominiky. Gratulujeme. Domči cesta vedla z OG do Londýna, poté do Prahy a na magistra míří do nizozemského Groningenu. Tam se mj. potká s Míšou, o jejíž úspěších jsme podrobněji psali před pár měsíci. Obě dámy srdečně zdravíme. Další naše absolventka Mája, která pro změnu vystudovala v Nottinghamu, k nám zavítala ve středu na preventivní program naší oktávy. Ve čtvrtek odpoledne pro změnu přijel Jakub, aby potencionálním následovníkům podrobně popsal proces přijetí a samotné studium na Oxfordu. Děkujeme moc oběma.  Tento týden také přišla velmi příjemná zpráva z New Jersey, konkrétně z Drew Univerzity, kde se mimořádně dařilo Leošovi a vyjde o něm a jeho cestě z OG do USA článek. Také gratulujeme. Takto bychom asi mohli pokračovat dlouze, ale pojďme již k našim současným studentům.

Tento týden jim již začaly odpolední mimoškolní aktivity, k naší škole samozřejmě neodmyslitelně patří a jejich seznam je opět velmi rozmanitý. K akcím mimo školu patří i expedice DofE. Jedna proběhla minulý víkend v okolí Volar, další započne dnes v Novohradských horách.

Hezkého zářijového počasí využili také na kolejích a kromě jiného si našli čas i na tradiční český táborák, opékaní buřtů a hraní na kytaru.

A samozřejmě pokračovala výuka a vzdělávání na všech frontách v plném rozsahu.

Příští týden nás mj. čeká týden mobility. Takže se nezapomeňte řádně hýbat, stačí alespoň hodně chodit, můžete však i běhat, jezdit na kole, počasí tomu mimořádně přeje a můžete klidně začít již zítra. To se v Babicích koná tradiční čtvrtmaraton, tak se tam třeba potkáme. A jestli Vám to pomůže, tak svůj pohyb zaznamenávejte, dnešní aplikace, fitness náramky, chytré hodinky jsou v tom dobrým pomocníkem. Sám půjdu příkladem, byť svůj srpnový denní průměr 13 256 kroků asi nepřekonám .

Další týden je tedy za námi, bylo mi potěšením Vás opět informovat a těším se zase za sedm dní. Do té doby se mějte krásně, užívejte práce, života, zářijové přírody a tak.

Za OG Vás srdečně zdraví